DREPT: En kvinne ble drept og det ble gjort skader for flere hundre millioner kroner i attentatet mot Bandidos-hovedkvarteret i Drammen i 1997. 
Foto: Henning Lillegård
DREPT: En kvinne ble drept og det ble gjort skader for flere hundre millioner kroner i attentatet mot Bandidos-hovedkvarteret i Drammen i 1997. Foto: Henning LillegårdVis mer

Hells Angels-sjef får ikke ny sak

Torkjel Alsaker ble dømt til 16 års fengsel for bombeattentat i Drammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Torkjel Alsaker får ikke saken sin gjenopptatt, etter at han ble dømt til 16 års fengsel for et bombeattentat i Drammen. Det har Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avgjort.

Alsaker ble i 2003 dømt i Borgarting lagmannsrett til fengsel i 16 år for å ha medvirket til å sprenge Bandidos-hovedkvarteret i Drammen i lufta i 1997. En kvinne, som tilfeldigvis kom kjørende fordi i bil, ble drept. Det ble gjort skader for flere hundre millioner kroner.

Alsaker ble på det aktuelle tidspunktet av politiet omtalt som Hells Angels-president.

Advokat Øivind Elseth begjærte i 2007 saken mot Alsaker gjenopptatt. Han begrunnet dette med nye bevis, og at særlige forhold gjorde det tvilsomt om dommen var riktig, samt at tungtveiende hensyn tilsa at spørsmålet om klientens skyld ble prøvd på nytt. Elseths omfattende begjæring er oppsummert i åtte punkter. Advokaten pekte også på at klienten ble frifunnet i Drammen tingrett i en grundig dom.

HemmeligAlsaker skulle via en person som vitnet i lagmannsretten, ha gitt motorsykkelklubben Schrewdrivers ved Hamar ordre om å iverksette en aksjon mot Bandidos i Drammen. Dette ble lagt til grunn i dommen i lagmannsretten. Schrewdrivers var på det tidspunktet angivelig på vei til å bli fullverdige medlemmer av Hells Angels.

Elseth mente at kommisjonen måtte sjekke vitnets psykiske tilstand på tidspunktet han avga forklaring. Dette på bakgrunn av deltakelse i utenlandsopphold for Forsvaret.

En annet sentralt punkt fra Elseths side var innsyn i politiets «under cover»-etterforsking mot vitnet.

Dette materialet var unntatt offentlighet av Høyesterett. Kommisjonen har nå gjennomgått dialogutskriftene fra vitnets møte med svenske politifolk, som opptrådte «under cover», og kontrollert dette opp mot lydbåndopptakene fra samtalen.

OrganisertKommisjonen konkluderer med at dette ikke er opplysninger som «gjør det tvilsomt» at dommer ikke er riktig.

I lagmannsrettsdommen mot Alsaker og de øvrige som ble dømt i saken at «eksplosjonen var et utslag av organisert voldskriminalitet, egent til å opptrappe konflikten mellom de to motorsykkelklubbene».

HA-SJEF: Torkjel Alsaker. Arkivfoto: NTB
HA-SJEF: Torkjel Alsaker. Arkivfoto: NTB Vis mer