Helming regner med etterforskning

Lars Kristian Helming har blitt en støttespiller for FpU-medlemmene som hevder de har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Ifølge Helming har truslene om injuriesøksmål skremt dem fra å gå til anmeldelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ifølge Helming trusler om injuriesøksmål mot Cathrin Rustøen, som skal ha skremt de angivelige overgrepsofrene fra å levere anmeldelser:

- En av jentene skulle ha stått fram denne uka, men hun følte trusselen om injuriesøksmål fra Ihlebæk som en potensiell økonomisk trussel, sier Lars Kristian Helming i Hordaland Frp til Dagbladet.no.

Oscar Ihlebæk er engasjert som Terje Søviknes' advokat, og skal ifølge Helming ha truet Rustøen med injuriesøksmål. Dette fordi Søviknes skal ha følt seg ærekrenket av påstandene som ble framsatt av Rustøen. Men Lars Kristian Helming tror politiet vil innlede en etterforskning på bakgrunn av opplysningene som framkom på gårsdagens pressekonferanse. Han har selv ikke vært i kontakt med politiet.

Etter at Cathrin Rustøen sto fram med voldtektsanklagene på lørdag, har saken vokst dramatisk i omfang. Også en annen ung jente hevdet å ha blitt voldtatt av en Frp-tillitsvalgt, og i går måtte nestleder Terje Søviknes gå canossagangen mellom blitzlampene da han erkjente å hatt sex med den da 16 år gamle jenta. Det angivelige overgrepet skal ha skjedd under FpU-landsmøtet i Langesund i fjor. I går kveld fikk Søviknes innvilget permisjon fra vervet som nestleder i Frp, og i dag trakk han seg også fra kommunepolitiske verv i Os.

- Fryktelig tungt

Men historien stanser ikke der. Hele ni andre FpU-ungdommer - sju jenter og to gutter - hevder å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep fra Frp-medlemmer. Ifølge Lars Kristian Helming skal overgrepene strekke seg opptil tre år tilbake i tid. Helming har selv blitt en støttespiller og talsmann for disse ungdommene, og han tviler ikke på historiene deres: - Når ungdom betror seg til meg, har jeg ingen grunn til å tvile på dem, sier han til Dagbladet.no.

Lars Kristian Helming mener det er helt tilfeldig at ungdommene betrodde seg til nettopp ham. Henvendelsene kom etter at Helming hadde et leserinnlegg på trykk i Bergensavisen. Innlegget var en skarp kritikk av Carl I. Hagen og det organisatoriske angående nominasjonsprosessen, som Helming mener har splittet partiet. Samme dag trykket avisa et innlegg fra Olav Opedal, som skrev om ryktene som verserte rundt Terje Søviknes' person. Ifølge Helming har offentligheten koplet de to sakene sammen, og at dette er grunnen til at de påståtte ofrene tok kontakt.

Ingen anmeldelse

Ingen av ungdommene har gått til anmeldelse av forholdene, og har ikke vært i kontakt med hjelpeapparat eller bistandsadvokater. Men den voldsomme oppmerksomheten rundt de to sakene som har blitt offentlig kjente, har ifølge støttespilleren deres vært en enorm påkjenning: - De har det fryktelig vondt nå, sier Helming.

Kritisk til partiledelsen


Etter at Helming kom med opplysningene om enda flere overgrep, har han blitt skarpt kritisert av blant andre generalsekretær Geir Mo. Helming kritiseres for ikke å ha orientert verken ledelsen, FpU eller politiet. Lars Kristian Helming tilbakeviser kritikken, og stiller selv spørsmål ved det han mener er er aggressiv taktikk: - Hvorfor angripe når man har en mulighet til å komme sammen og diskutere?

Tillit til Hagen


Helming innrømmer at han hadde tenkt å benytte sjansen under «Redaksjon 21» i går til å forlange Hagens hode på et fat. Han er fremdeles meget kritisk til måten partiledelsen behandlet Cathrin Rustøen, men har endret oppfatningen fordi han ikke tror Carl I. Hagen og Siv Jensen fikk høre hele sannheten på forhånd. - Derfor har jeg i dag tillit til Hagen og Jensen.

- Men problemet for FrP er at det gjør som kirka gjorde tidligere - de skyver det under teppet, avslutter Helming til Dagbladet.no.