Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helnorsk meny for Obama

Reinsdyr, elg, torsk og akevittsorbé sto på menyen, men vinen var fra California.

TIL MIDDAG:
Michelle Obama og prisvinner president Barack Obama ankommer Nobelkomiteens bankett på Grand Hotel torsdag kveld. President Obama mottok tidligere på dagen Nobels fredspris 2009.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
TIL MIDDAG: Michelle Obama og prisvinner president Barack Obama ankommer Nobelkomiteens bankett på Grand Hotel torsdag kveld. President Obama mottok tidligere på dagen Nobels fredspris 2009. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Først fikk de celebre gjestene servert stekt reinsdyrfilet og røykt gårdsand, etterfulgt av torskefilet fra Mørekysten og akevittsorbé som hvilerett. Hovedretten var einebær- og timianmarinert elg og til dessert ble det karamell- og sjokoladeglasert bananmousse med peanøttmarengs.


Obama satt mellom kong Harald og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland under banketten, og fjernsynsbildene kunne røpe at tonen var svært god, nærmest kameratslig, mellom det norske og det amerikanske statsoverhodet.

På den andre siden av bordet tok stortingspresident Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg plass. Michelle Obama hadde USAs norgesambassadør Barry White ved sin side.

Kom sent

Sist av gjestene ankom nobelkonsertens konferansier, skuespilleren Will Smith med kone. De to ble angivelig forsinket av menneskemassene utenfor Grand, og måtte bryte den kongelige etikette ved å sette seg til bords etter kongen.

Stortingets andre visepresident Per-Kristian Foss (H) var blant de mange folkevalgte som ikke ble invitert til Nobel-banketten, noe han har til felles med framtredende regjeringsmedlemmer som Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete.

- Dette ligner jo mer på en sponsorfest. Det er kanskje verdt å minne om at det er Stortingets nobelkomité som deler ut denne prisen, sier Foss til VG.

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad mener vanlig praksis er fulgt, og viser til at det er langt flere politikere enn sponsorer blant de over 250 deltakerne.

En av dem som ble verdiget en plass, var parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell i SV. Han møtte full av forventning til sin første nobelbankett, og tok kritikken fra Frps leder Siv Jensen tidligere på dagen med stor ro. Jensen mente at særlig SV burde merke seg president Barack Obamas uttalelser om behovet for militær maktbruk.

- Det viser Siv Jensens manglende statsmannsevner å tro at Obamas formuleringer skal være myntet på SV. De var snarere rettet mot tidligere president George W. Bush og høyresiden i amerikansk politikk, sier Solhjell til NTB.

Siv Jensen ankom for øvrig Nobel-banketten sammen med Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande, og fleipet om at en ny politisk allianse var stilt til skue.

Enormt sikkerhetsoppbud

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen hadde pyntet seg i en samisk kofte av selskinn. Også hun var begeistret for Obamas tale.

- Han gikk rett på sak og tok tak i alle de vanskelige spørsmålene rundt tildelingen, sa Pedersen.

En av bankettveteranene er tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Han har deltatt på dette arrangementet et 20-tall ganger.

- Jeg gleder meg stort hver eneste gang, men det ekstra spesielt i år, sier Stoltenberg senior.

Noe av det spesielle var nok sikkerhetsoppbudet, som var formidabelt. Alle gjestene måtte gå igjennom en sikkerhetssluse før de fant sine plasser på Grand, og mange av de skuelystne var skuffet over at de ikke kom nærmere begivenhetenes sentrum.


(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media