Helnorske ulvevalper uten betydning for rovdyrforhandlinger

- Knapt er levedyktig på sikt, mener Naturvernforbundet.

FLERE: Det er flere ulvi Norge en før. Foto:  Arne Hoem/Dagbladet
FLERE: Det er flere ulvi Norge en før. Foto: Arne Hoem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets rovdyrpolitiske talsmann, Erling Sande, sier til NTB at det kanskje vil bidra til større støtte til partiets syn om at den norsk-svenske ulven må regnes inn i bestandsmålene, ikke bare den norske.

— Det har vært klart en stund at det var stor sjanse for at bestandsmålet ble nådd nå. Jeg kan derfor ikke se at dette skal påvirke et forlik i stor grad, sier han.

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen svarer et klart nei.

— Konfliktnivået er det viktigste. Bestandsmålet er politisk bestemt og kan endres, sier han til NTB.

Miljøpolitisk talsmann i Sosialistisk Venstreparti (SV) Snorre Valen er glad for at bestandsmålet er nådd.

— Men det kan umulig bety at målet skal ned. Dette gjør vi jo for å beskytte en kritisk truet art, sier han til NTB.

Tre valpekull Sporing på snø i romjulen har avdekket at ulvekullet som er født i Linnekleppen-reviret i Østfold i 2010 lever i en helnorsk ulveflokk.

— Det viser at det er født minst tre helnorske ulvekull i 2010, sier leder Morten Kjørstad i Rovdata.

Tidligere i fjor ble det påvist nye ulvekull i revirene Kynna og Slettås i Hedmark, også disse innenfor det etablerte yngleområdet for ulv.

— Det er positivt at vi nå ligger på bestandsmålet som Stortinget har fastsatt. Forvaltningen av ulv er krevende, men dette viser at forvaltningstiltakene som er gjennomført har vært tilstrekkelig målrettet, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning.

— Gledelig at målet er nådd Statssekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet sier det er svært gledelig at bestandsmålet er nådd.

Hun viser imidlertid til at det ennå ikke er dokumentert intakte foreldrepar i noen av de tre helnorske ulverevirene med yngling og i de to revirene Osdalen og Julussa-reviret.

— Dersom det skulle vise seg at lederdyr er forsvunnet i et så stort omfang som dette, er det svært bekymringsfullt, sier Sørensen, som håper at flere av disse individene blir funnet igjen i det videre registreringsarbeidet utover vinteren, sier statssekretæren.

Miljøvernerne advarer Norges Naturvernforbund advarer mot å tro at ulvebestanden i Norge er levedyktig selv om bestandsmålet ble nådd i 2010.

— Bestanden er fortsatt så liten at den knapt er levedyktig på sikt. Rovviltnemndene får nå et stort ansvar for å ta vare på den norske ulven og legge til rette for en levedyktig ulvebestand i Norge, sier forbundsleder Lars Haltbrekken i en pressemelding.

Han sier at ulven fortsatt er en av våre mest truede arter med i alt et 30-tall dyr.

— Med dagens bestandsmål på bare tre ynglinger, er bestanden fortsatt sårbar og sterkt utsatt for innavl, konstaterer Haltbrekken.

WWF er også glad for at bestandsmålet er nådd, men advarer mot å tro at ulven er reddet.

— Husk at ulv fortsatt er Norges sjeldneste pattedyrart og fortsatt er direkte truet, sier leder i WWF Norge, Rasmus Hansson.

— Det er ikke veldig imponerende at Norge har brukt 6 år på å nå dette ekstremt lave bestandsmålet, legger han til.

WWF mener at 10 årlige ynglinger er et naturlig bestandsmål for norsk ulv på 10 års sikt. (©NTB)