Helomvending om Syria - Russland til full krig mot IS sammen med USA

- Valg må være en del av endringen.

 TRAPPER OPP MOT IS - SAMMEN MED USA:  Mens utenriksminister Sergej Lavrov har frontet Russlands planer i Syria, har sjefen selv holdt seg i OL-byen Sotsji som vert konferansen  Valdai International Discussion Club held at the Polyana. Her president Vladimir Purin på en pressekonferanse torsdag om Russlands rolle i verden. Foto: Alexei Druzhinin , Zuma Press/NTB Scanpix.
TRAPPER OPP MOT IS - SAMMEN MED USA: Mens utenriksminister Sergej Lavrov har frontet Russlands planer i Syria, har sjefen selv holdt seg i OL-byen Sotsji som vert konferansen Valdai International Discussion Club held at the Polyana. Her president Vladimir Purin på en pressekonferanse torsdag om Russlands rolle i verden. Foto: Alexei Druzhinin , Zuma Press/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tre uker siden gikk ubekreftede rykter om at Vladimir Putin og Kreml har en plan om å sende 150 000 russiske soldater til Syria for å ta tilbake IS-hovedstaden Raqqa en gang for alle.

Siden da har russiske bombefly voldsomt trappet opp aktiviteten over Syria. Militære analytikere mener at Putins bomber har vært mer myntet på fiendene til hans venn, president Bashar al-Assad, framfor Den islamske stat (IS).

Russland har til nå denne måneden utført 934 tokt i Syria, viser tall fra forsvarsdepartementet.

819 militære mål er blitt ødelagt siden Russland gikk inn i Syria med kampfly og droner 30. september, melder nyhetsbyrået Interfax i dag.

Etter noen intense dager der sentrale aktører i og rundt Syria-konflikten har møtt hverandre i ulike sammenhenger, kommer de første offisielle bekreftelsene i dag på at Russland er klar for en storoffensiv mot IS - og det i samarbeid med USA.

- Russland står klar til å støtte Den frie syriske hær med luftangrep mot terrorgrupper, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i en uttalelse i Moskva lørdag.

- Helomvending Lavrov sier også at parlaments- og presidentvalg må være del av en politisk overgang. Han mener det er håp om framgang i den politiske prosessen i Syria i overskuelig framtid.

Uttalelsen fra Russland lørdag om å støtte grupper som også USA gir sin støtte til, innebærer helomvending, ifølge NTB, som støtter seg de internasjonale nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Tidligere har Putin og Russland gitt ufrivikelige støtte til sittende president al-Assad, som var på sitt første utenlandsbesøk etter at borgerkrigen brøt løs.

Det besøket var til Moskva - med Putin.

Den frie syriske hær er en gruppe som består av avhoppere fra regjeringsstyrkene og som nå kriger både mot andre opprørsgrupper og mot president Bashar al-Assads regimestyrker.

Enige med Jordan Lavrov uttaler videre at Russland er beredt til å koordinere sin innsats i Syria tett med USA.

I går hadde Lavrov et møte med kollega Nasser Judeh i Syrias naboland Jordan hjemme i Moskva.

Da fortalte Lavrov til russisk tv at Jordan og Russland er blitt enige om å opprette et felles koordineringssenter i Jordans hovedstad Amman for luftangrep over Syria.

I dag har USAs utenriksminister John Kerry kommet til Jordan for å møte landets kong Abdullah. Den offisielle agendaen er den svært betente situasjonen mellom israelere og palestinere med palestinernes president Mahmoud Abbas som tredje deltaker.

Ifølge AP skal Kerry møte kong Abdullah og Abbas hver for seg.

Uansett: Kerry og kong Abdullah kommer neppe til å sitte på tomannshånd i Amman uten å komme innom Syria og IS - på samme dag som Russlands utenriksminister bekrefter felles front mot IS sammen med USA.

Og det bare et døgn etter at utenriksministrene fra Tyrkia, USA, Saudi-Arabia og Russland møttes for å diskutere Syria i Wien.