Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helsa har forverret seg, så det lover ikke godt for framtida

Ariel Sharon svever nå mellom liv og død, bekrefter sykehuset i Tel Aviv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Ariel Sharon fikk et kraftig hjerneslag i januar 4. januar 2006 falt han i koma. 85-åringen har aldri våknet siden, og ligger nå på Tel Hashomer-sykehuset i Tel Aviv. I morgen vil den tidligere israelske statsministeren dermed ha ligget åtte år i koma.

De siste dagene har imidlertid helsetilstanden hans forverret seg, skriver BBC. Sharon skal ha fått alvorlige nyreproblemer etter et nylig kirurgisk inngrep.

Klokka 10 norsk tid uttalte direktøren ved sykehuset, Zeev Rotstein, at Sharons helse fortsatt er kritisk.

- De siste 24 timene har tilstandene sakte forverret seg. Sharon lider ikke, og han følges tett av sine barn og medisinsk personell, sa han da.

Rotstein bekreftet videre at slik situasjonen var akkurat nå, kunne han ikke melde om noen tegn til forbedring; situasjonen var heller motsatt, at forverringen av helsestilstanden ser ut til å fortsette. På spørsmål om Sharon nå er i ferd med dø, svarte sykehusdirektøren:

- Jeg er ingen profet og kan ikke spå framtiden, men helsetilstanden har forverret seg, så det lover ikke godt for framtida.  
 
- Endring til det verre Situasjonen er dermed stort sett den samme som  i går, da direktøren uttalte at Sharons tilstand var kritisk og at hans liv er i fare, ifølge nyhetsbyrået AP. Ifølge Jersualem Post har sykehuset bekreftet at Sharons vitale organer i ferd med å svikte.

Avisa skriver også i dag at Rotstein torsdag kveld skal ha uttalt:

- Jeg er ingen profet, men fornemmelsen til doktoren og sønnene hans er at det har vært en endring til det verre.

Hjerneaktivitet Sharon ledet Israels høyreside, og ble statsminister i 2001. Det var han helt fram til han ble rammet av slag i 2006.

Før det hadde han blant annet vært forsvars- og utenriksminister. Han hadde bakgrunn fra militæret og var en av de viktigste israelske generalene både under Seskdagerskrigen i 1967 og under Yom Kippur-krigen i 1973. Sharon var forsvarsminister da kristne libanesere gikk inn i de palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila i Libanon i 1982 og mellom 1000- 2000 sivile ble drept.

Israelske og amerikanske eksperter sa i januar i fjor at det hadde vært «betydelig hjernevirksomhet» hos ham da han under en MRI-skanning ble vist bilder av sin familie.

Nevrologene som undersøkte ham var overrasket, men understreket at resultatet av MR-undersøkelsen ikke betød at Sharon var i ferd med å våkne.