- Helsa mi tillater ikke at jeg står han av

Trekker seg som olje- og energiminister og partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Åslaug Haga holdt i dag pressekonferanse og erklærte at hun går av som partileder og olje- og energiminister.

Hagas byggetrøbbel

I 1996 oppførte Åslaug Haga og ektemannen Bård Hopland et stabbur på sin eiendom i Ås uten nødvendig tillatelse. De fikk heller ikke tillatelse til å bruke det som hjemmekontor da de søkte om det to år senere.

Haga har opplyst at stabburet har blitt brukt som hybel siden 2002, men det ble ikke søkt om bruksendring til dette før i 2005. Onsdag kom det også fram at stabburet kan ha blitt

leid ut som hybel helt siden 1998.

Det har også kommet fram at nybygg til Hagas hus og en brygge utenfor familiens hytte i

Stryn har blitt oppført uten de nødvendige tillatelsene.

Etter reglene skal det betales skatt av leieinntektene fra hybelen. Åslaug Haga har tidligere

sagt at det er innbetalt skatt for samtlige leietakere, men at hun ikke har full oversikt over samtlige år stabburet har vært utleid.

Haga har lovet å legge fram dokumentasjon på skatteinnbetalingene, men dette har blitt

utsatt etter at hun ble sykmeldt

sist helg.

Åslaug Haga

Født 21.10.1959

Familie: gift, to barn

Leder for Senterpartiet

Politiske verv:
2007 - Olje- og energiminister

2005 - 2007 Statsråd, Kommunal- og regionaldepartementet, Jens Stoltenbergs andre regjering

2001-2005 Stortingsrepresentant for Akershus

1999-2000 Statsråd, Kulturdepartementet, Kjell Magne Bondeviks første regjering

1999 Statssekretær, Statsministerens kontor, Kjell Magne Bondeviks første regjering

1997-1999 Statssekretær, Utenriksdepartementet, Kjell Magne Bondeviks første regjering

1990 Personlig sekretær, Utenriksdepartementet, Jan P. Syses regjering

1989 Personlig sekretær, Departementet for utviklingshjelp, Jan P. Syses regjering

1995-1997 Medlem Ås kommunestyre

Åslaug Haga overtok som olje- og energiminister etter Odd Roger Enoksen i september i fjor, etter å ha sittet nesten et år som kommunal og regionalminister.

Hun var også kulturminister i den første Bondevik-regjeringen fra høsten 1999 til våren 2000.

Høsten 2006 var Åslaug Haga sykmeldt i to uker fra stillingen som kommunal- og regionalminister. Statsråden hadde da vært plaget av høyt blodtrykk over lengre tid.

- Punkt en, jeg går av som statsråd. Punkt to, jeg går av som partileder. Dette er ikke en politisk beslutning, men en personlig beslutning styrt av hensynet til min egen helse, sa Haga på pressekonferanse.

Hun sier den siste tiden har vært tøff etter gjentatte medieoppslag. Den siste avsløringen om at hun ikke har betalt skatt for utleieinntekter mener mange var den avgjørende årsaken til at hun nå trekker seg.

- Jeg har gjentatt at jeg langt fra at jeg langt fra har gjort alt perfekt i de daglige spørsmål. Men jeg har den siste tiden opplevd at smått blir stort, og alt blir like viktig.

- Jeg aksepterer fullt ut pressens rett til å stille alle spørmsål og til å få svar. Jeg opplever at politikere skal måles etter en strengere mal enn andre. Jeg observerer at mitt helt vanlig levde liv ikke når opp til forventningene, sier Haga.

Helse, ikke politikk

Haga understreker at det er helsen hennes som gjør at hun ikke lenger kan fortsette i regjeringen.

- Min helse tillater ikke at jeg står han av. Jeg er sykmeldt for fire uker. Det kan bli flere.
Jeg ønsker ikke å utsette helsa mi for fare, den tåler ikke lenger dette livet.

Hun vil ikke garantere at hun og mannen har fulgt alle regler for skatt og byggesøknader.

- Helsa mi tillater ikke at jeg står han av

- Vi har i alle år betalt vår skatt. Vi har i alle år samvittighetsfullt fyllt ut våre selvangivelser. Det kan tenkes at vi har gjort feil.

- Har ikke skadet partiet

Åslaug Haga forlot pressekonferansen rett etter sin uttalelse. Lars Peder Brekk, som har vært nestleder i Senterpartiet og nå overtar ledervervet, fortsatte pressekonferansen.

Han tror ikke Hagas avgang har skadet partiet.

- Jeg tror folk klarer å skille mellom person og sak og tror ikke dette har skadet Senterpartiet. Vi beklager sterkt at hun har gått av, først og fremst tenker vi på hennes helse. Hun er syk og må ha ro. Nå må hun først og fremst bli frisk, sier Brekk til Dagbladet.no.

Brekk avviser at regjeringen eller partiet har påvirket hennes beslutning om å trekke seg.

- Dette er hennes egen avgjørelse, ingen har presset henne på dette. Jeg vil berømme henne for sin innsats gjennom flere år. Hun har gitt partiet en sentral plass i norsk politikk gjennom den rød-grønne regjeringen. Hun har vært en samlende leder. Vi forstår at belastningen har vært for stor og at helsesituasjonen har blitt forverret.

Mange avsløringer

Det er en presset Åslaug Haga som bestemte seg for å møte pressen i dag. Mandag denne uken ble olje- og energiministeren sykmeldt i ytterligere en uke, etter at hun lørdag ble sykmeldt i tre uker.

Årsaken var høyt blodtrykk.

Haga hadde da vært i gjennom noen tøffe dager etter at VG forrige tirsdag kunne
avsløre at hun og ektemannen hadde bygget en ulovlig brygge på hytta i Stryn.

Deretter avslørte Dagbladet at hun leide ut et stabbur ulovlig hjemme i Ås, og at hun og ektemannen manglet brukstillatelse for et 75 kvadratmeter stort påbygg.

På en pressekonferanse to dager før sykemeldingen sa Haga at hun hadde vurdert å trekke seg som følge av medieoppslagene.

- Fram til 2008 har min integritet aldri vært utfordret, men det siste halvåret har det vært sauset sammen flere historier. Dette finner jeg meg ikke i, sa Haga.

Statsminister Jens Stoltenberg vil kommentere Hagas avgang på en pressekonferanse klokka elleve. Dagbladet.no følger denne direkte.

SORIA-SAGA BLOTT: Kristin Halvorsen (Sv), Jens Stoltenberg (Ap) og Åslaug Haga (Sp) under regjeringsforhandlingene på Soria Moria i Oslomarka rett etter den rødgrønne valgseieren i 2005.
LEID UT SIDEN 98: Det ble i dag avslørt at Haga og ektemannen har leid ut stabburet sitt siden 1998. Først to år seinere søkte de kommunen om tillatelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer