- Helsa mi tillater ikke at jeg står han av

Trekker seg som olje- og energiminister og partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åslaug Haga holdt i dag pressekonferanse og erklærte at hun går av som partileder og olje- og energiminister.

- Punkt en, jeg går av som statsråd. Punkt to, jeg går av som partileder. Dette er ikke en politisk beslutning, men en personlig beslutning styrt av hensynet til min egen helse, sa Haga på pressekonferanse.

Hun sier den siste tiden har vært tøff etter gjentatte medieoppslag. Den siste avsløringen om at hun ikke har betalt skatt for utleieinntekter mener mange var den avgjørende årsaken til at hun nå trekker seg.

- Jeg har gjentatt at jeg langt fra at jeg langt fra har gjort alt perfekt i de daglige spørsmål. Men jeg har den siste tiden opplevd at smått blir stort, og alt blir like viktig.

- Jeg aksepterer fullt ut pressens rett til å stille alle spørmsål og til å få svar. Jeg opplever at politikere skal måles etter en strengere mal enn andre. Jeg observerer at mitt helt vanlig levde liv ikke når opp til forventningene, sier Haga.

Helse, ikke politikk

Haga understreker at det er helsen hennes som gjør at hun ikke lenger kan fortsette i regjeringen.

- Min helse tillater ikke at jeg står han av. Jeg er sykmeldt for fire uker. Det kan bli flere.
Jeg ønsker ikke å utsette helsa mi for fare, den tåler ikke lenger dette livet.

Hun vil ikke garantere at hun og mannen har fulgt alle regler for skatt og byggesøknader.

- Helsa mi tillater ikke at jeg står han av

- Vi har i alle år betalt vår skatt. Vi har i alle år samvittighetsfullt fyllt ut våre selvangivelser. Det kan tenkes at vi har gjort feil.

- Har ikke skadet partiet

Åslaug Haga forlot pressekonferansen rett etter sin uttalelse. Lars Peder Brekk, som har vært nestleder i Senterpartiet og nå overtar ledervervet, fortsatte pressekonferansen.

Han tror ikke Hagas avgang har skadet partiet.

- Jeg tror folk klarer å skille mellom person og sak og tror ikke dette har skadet Senterpartiet. Vi beklager sterkt at hun har gått av, først og fremst tenker vi på hennes helse. Hun er syk og må ha ro. Nå må hun først og fremst bli frisk, sier Brekk til Dagbladet.no.

Brekk avviser at regjeringen eller partiet har påvirket hennes beslutning om å trekke seg.

- Dette er hennes egen avgjørelse, ingen har presset henne på dette. Jeg vil berømme henne for sin innsats gjennom flere år. Hun har gitt partiet en sentral plass i norsk politikk gjennom den rød-grønne regjeringen. Hun har vært en samlende leder. Vi forstår at belastningen har vært for stor og at helsesituasjonen har blitt forverret.

Mange avsløringer

Det er en presset Åslaug Haga som bestemte seg for å møte pressen i dag. Mandag denne uken ble olje- og energiministeren sykmeldt i ytterligere en uke, etter at hun lørdag ble sykmeldt i tre uker.

Årsaken var høyt blodtrykk.

Haga hadde da vært i gjennom noen tøffe dager etter at VG forrige tirsdag kunne
avsløre at hun og ektemannen hadde bygget en ulovlig brygge på hytta i Stryn.

Deretter avslørte Dagbladet at hun leide ut et stabbur ulovlig hjemme i Ås, og at hun og ektemannen manglet brukstillatelse for et 75 kvadratmeter stort påbygg.

På en pressekonferanse to dager før sykemeldingen sa Haga at hun hadde vurdert å trekke seg som følge av medieoppslagene.

- Fram til 2008 har min integritet aldri vært utfordret, men det siste halvåret har det vært sauset sammen flere historier. Dette finner jeg meg ikke i, sa Haga.

Statsminister Jens Stoltenberg vil kommentere Hagas avgang på en pressekonferanse klokka elleve. Dagbladet.no følger denne direkte.

SORIA-SAGA BLOTT: Kristin Halvorsen (Sv), Jens Stoltenberg (Ap) og Åslaug Haga (Sp) under regjeringsforhandlingene på Soria Moria i Oslomarka rett etter den rødgrønne valgseieren i 2005.
LEID UT SIDEN 98: Det ble i dag avslørt at Haga og ektemannen har leid ut stabburet sitt siden 1998. Først to år seinere søkte de kommunen om tillatelse.