Helse Førde har 65 millioner i underskudd

Nyinnkjøpte designmøbler pryder kontoret, forkontoret og møterommet til administrerende direktør Jon Bolstad i Helse Førde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØRDE (Dagbladet): Mens pasientene i underskuddsbedriften Helse Førde må ta til takke med gamle senger og slitne venterom, er kontoret til administrerende direktør Jon Bolstads utstyrt med ledende tysk design på bord og stoler merket USM Haller og Walter Knoll. En innbydende hjørnesofa i mørk brun hud i korridoren venter på besøkende. For sofaen fra Walter Knoll betale sykehusledelsen 64 607 kroner - med moms - vel å merke inkludert et lite bord med glassplate som utgjør rundt seks tusen.

Ifølge fakturaene er den totale ordresummen på møblene som Helse Førde-administrasjonen bestilte i fjor høst på over 590 000 kroner, inkludert merverdiavgift.

I sykehusets øvrige avdelinger er det ikke mye nytt å se. På sengepostene er det umoderne og uhensiktsmessige senger som ikke kan heves og senkes, samt gammelt teknisk utstyr og nedslitte venterom, forteller frustrerte besøkende og ansatte til Dagbladet. Leder Harald Nesvik (Frp) av Stortingets helse- og omsorgskomité skjønner at ansatte nedover i systemet reagerer når sjefen flotter seg.

-  Dette er helt på jordet og ganske enkelt det dummeste signalet du kan sende ut til dine ansatte i ei tid der hver eneste stein blir snudd for å finne nok penger til pasientbehandling, sier Harald Nesvik.

Ukjent med kritikk

Jon Bolstad kjenner ikke til noe bråk om møblene. Han reagerer sterkt hvis han blir oppfattet som uansvarlig. Investeringene i ny innredning er i tråd med budsjettet som styret har godkjent:

-  Dette er ikke luksus. Det skal være forskjell på direktørens kontor og kontoret til en saksbehandler. Dette er møbler som står i offentlige bygg og private hjem, og er verken svinedyre eller jålete mote.

-  Jeg er en kvalitetsbevisst person, og jeg liker ikke bruk og kast. Det er for lite kvalitetsbevissthet i offentlig sektor, mener jeg. Jeg ønsket å ta vare på den grunnleggende stilen her i huset som er fra 70-tallet, og derfor har vi valgt disse møblene. Det var flaut og skammelig for Helse Førde å ta imot gjester og vise fram sammenraskede møbler som vi hadde her i administrasjonen, sier Bolstad.

 TULL:  -  Jeg har ikke opptrådt uansvarlig, sier Helse Førde-sjef Jon Bolstad og er stolt av å ha plukket ut kvalitetsmøbler til innredningen av sjefskontoret og møterommet. Foto: Jon Terje H. Hansen
TULL: - Jeg har ikke opptrådt uansvarlig, sier Helse Førde-sjef Jon Bolstad og er stolt av å ha plukket ut kvalitetsmøbler til innredningen av sjefskontoret og møterommet. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

-  Hva med standarden på møbler ellers på sykehuset? Er det flaut å vise fram de møblene som møter pasientene?

-  Kantina har originale møbler, men det som er slitt er blitt trukket om. Vi kaster ingenting. Men det er for dårlig det vi har på noen av poliklinikkene, og det gjør vi noe med. Vi bygger nye poliklinikker. De som flytter vil få fine nye møbler. Så vil møbler etter hvert bli byttet ut, sier Bolstad, og legger til:

-  Jeg personlig hadde skap jeg ikke kunne få opp. Helse Førde har nå brukt 50 000 på låsbare arkivskap. Vi har ikke omdisponert penger fra noen andre. Vi har derimot tatt fra administrasjonen og gitt til andre, sier Bolstad, som understreker at mange av de nye møblene er gått til et felles møterom som bl. a. brukes til styremøter med publikum og presse til stede.

Det beroliger ikke Nesvik:

-  Jeg har full forståelse for at folk stiller spørsmål. Direktøren burde ikke ha gjort dette. Han burde heller stå fram og vise nøkternhet.

Provoserer

Harald Nesvik blir provosert ved tanken på at pengene Stortinget bevilger til pasientbehandling blir brukt på designmøbler i en administrasjon:

-  Pengene vi har i helsevesenet skal i all hovedsak brukes på pasientene. Slik må det være. Vi som politikere må kunne være trygge på at lederne som forvalter disse pengene ikke misbruker makten sin. Det er lederne som må gå først og vise moderasjon. Da er en slik investering helt uakseptabel.

Sammen med hele helse- og omsorgskomiteen har Nesvik vært på rundtur til flere mindre helseforetak. Mange steder er den økonomiske situasjonen illevarslende, sier han:

-  Pasienter og ansatte føler uro. De er redde for at behandlingstilbud og stillinger skal forsvinne. Å kjøpe inn designmøbler i slike tider viser en prioritering som er så dum at den henger ikke på greip.

SJEFSTOLER: 10 stk. Walter Knoll Jason Cantilever stoler til sjefskontoret. 9976 kroner per stol.
TIL MØTEROMMET: 30 stk. Jason Lite stoler til møterom. Totalpris 226 882 kroner.
- VIS MODERASJON: Harald Nesvik.
VENTER PÅ BESØKENDE: Direktør Jon Bolstad foran hjørnesofaen i mørk brun hud fra Walter Knoll. Se pris på neste bilde.
DESIGNSOFA: Walter Knoll «Together» sofa, her i rød utgave. Pris: 58 412,-