SOMMEREN: Her er storesøster Emilia sammen med kreftsyke Natalia. 16. januar i år måtte Natalia gi tapt for kreften. Foto: Monika Polbratek
SOMMEREN: Her er storesøster Emilia sammen med kreftsyke Natalia. 16. januar i år måtte Natalia gi tapt for kreften. Foto: Monika PolbratekVis mer

Helse Førde sviktet Natalia konkluderer Fylkesmannen

Natalia Polbratek døde av kreft, bare fem år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar i 2012 fikk Natalia fra Leikanger diagnosen bløtvevskreft. I dagens utgave av Sogn Avis forteller moren, Monica Prolbatek, om kampen for å bli trodd av Helse Førde.

- Vi som foreldre har et ansvar for å hjelpe ungene våre når vi vet de er syke og har det vondt. Da må helsepersonell, enten de er legesekretærer, sykepleiarer eller leger ta oss på alvor. Jeg kjente meg stemplet som hysterisk mamma. En som mente at ungen var syk mens legene journalførte at hun var i fin form, sier Monica til avisen.

I 16. januar i år døde Natalia.

Kritikk fra fylkeslegen - Sykehuset har brutt kravet til forsvarlig virksomhet i dette tilfellet, sier assisterende fylkeslege Signe Marit Tørressen Gajek til Dagbladet. 

- Den forsvarlige virksomheten i dette tilfellet handler om at jenten ikke fikk en riktig vurdering og oppfølging. Svikten oppstod da ortopedisk avdeling IKKE kontaktete andre spesialister på sykehuset for å sammen vurdere og diskutere problemstillingen, altså manglende koordinering.  Denne svikten førte til at jenten sin diagnose ble forsinket med flere uker og denne forsinkelsen ville ha vært ytterligere om ikke mor til jenten hadde presset på for ny undersøkelse.

- Hva burde sykehuset gjort annerledes?

- Sykehuset burde ha sørget for at de ulike avdelingene har faste samarbeidsrutiner som sørger for at pasienter med sammensatte problemstillinger får riktig og forsvarlig hjelp, sier Tørressen Gajek.

Startet med brudd i armen Våren for to år siden fikk Natalia et brudd i armen. Da smertene ikke ville gi seg kontaktet Monica lege i oktober, men fikk beskjed om at det ikke var noe å bry seg med. Smertene hadde med bruddet å gjøre, og ville gå over.

- Fem ganger prøvde jeg å få legetime til jenta, enten ved personlig frammøte eller på telefon. Hver gang måtte jeg lete etter de norske ordene for å fortelle historien om igjen, og om igjen. Ingen tok meg på alvor. Jeg har ingen dokumentasjon som viser den energien og tiden jeg måtte bruke for å kjempe meg til en legetime, sier Monica.

Endelig, 29. november, fikk hun time til datteren. Fastlegen sendte henne videre til sykehuset i Lærdal som igjen sendte henne videre til ortopedisk avdeling ved Førde sentralsykehus. Her konkluderte de med at smertene ikke kunne skyldes bruddet.

Natalia fikk time til EMG over nyttår, og til MR-undersøkelse 15. februar.

Natt til 30. januar fikk ikke Natalia sove.

- Klokka fire om natta ringte jeg til legevakta ved sykehuset i Førde for å si at vi kom. Da sa dama på telefonen at det var ein «dum ide». Vi reiste likevel, forteller Monika til Sogn Avis.

Her ble de sittende hele dagen uten å få hjelp.
Da de endelig fikk en lege til å se til jenta, ble mor og datter sendt til Haukeland med drosje. Legen hadde funnet en kul på halsen til Natalia.

Morgenen 31. januar kom beskjedenNatalia hadde kreft med spredning, og hadde 10 prosent sjanse for å overleve.

Søsteren startet blogg Historien til familien Prolbatek ble kjent for almenheten etter at hennes søster Emilia Prolbatek skrev et leserinnlegg i Aftenposten.

«Jeg har en fantastisk lillesøster på fem år som fikk kreft i januar. Nyhetene ble verre og verre, og etter en lang stund tok legene mot til seg og fortalte oss at hun bare har denne sommeren igjen å leve. Så dette er min sommer. Jeg skal tilbringe sommeren med å få min søsters siste uker til å bli så fantastiske som mulig.», skrev hun i innlegget.