Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helse Førde varslet politiet 14 minutter for seint

AMK varslet ikke politiet da de første meldingene om en bussulykke kom. Stikk i strid med retningslinjene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse Førde skriver i en pressemelding at de fikk den første meldingen om en bussulykke klokka 17.21 i går. Omfanget var da ukjent og det var først siden det ble klart at det endte med at en 31 år gammel utvist sørsudansk asylsøker hadde drept tre mennesker.

Helse Førde skriver i pressemeldingen at de ikke varslet politi og brannvesen umiddelbart om bussulykka, noe som er i strid med retningslinjene. Alle nødetater skal varsles umiddelbart.

Brannvesenet ble varslet klokka 17.33, mens politiet ble varslet først klokka 17.35.

- Ved ulykker skal alle nødetater varsles omgående. Helseforetaket ser i ettertid at varslingen av de andre nødetatene skulle vært gjort tidligere. Hendelsen er meldt i vårt avviksystem, og Helse Førde vil gjennomgå årsaken, skriver Helse Førde i en pressemelding.

Linjene ble brutt Beredskapssjef i Helse Førde, Jan Petter Sæbø, sier til Dagbladet at det er rutine å koble opp brann og politi til samme linje som nødtelefonen, så alle nødetatene kan høre på samme telefon. Dette skjedde derimot ikke i går.

- Den første innringeren meldte fra om en trafikkulykke og så ble linja brutt på grunn av dårlig dekning. Så alt vi visste da var at det hadde skjedd en trafikkulykke. Etter våre rutiner skal vi da varsle brann og politi, men dette skjedde ikke med en gang, sier Sæbø til Dagbladet.

Sæbø forteller at de mottok en rekke telefoner, men at linjene ofte ble brutt. Derfor fikk de heller ikke koblet opp politi- og brannetaten på samme linje. Likevel skulle alle nødetetene blitt varslet tidligere.

- Vi fikk hele tida nye nødanrop. Selv om vi ikke har en innringer på telefon, skulle vi gitt informasjon til politiet og brannvesenet. Det har vi rutiner på og der ble det gjort en feil. Vi vet jo heller ikke om politiet og brannvesenet mottok varsler på sine egne nødnummer. Dessverre gikk det 13-14 minutter før vi fikk varslet politiet, sier Sæbø.

- Det er klart at det var hektisk og kokte hos oss i går, men vi syns vi burde informere om at alt ikke gikk etter våre rutiner. Nå skal vi finne ut hvorfor dette skjedde, sier Sæbø.