Helse-Norge gir deg liggesår

ULLEVÅL SYKEHUS (Dagbladet): I fjor ble Jan Per Hansen innlagt på Ullevål sykehus fordi han var blitt lam. På sykehuset fikk han liggesår. Et halvt år seinere legges han inn igjen: Nå fordi liggesårene er så stygge at han muligens må amputere beina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

33000 sykehuspasienter har liggesår. Dette koster samfunnet flere hundre millioner kroner.

Helsetilsynet mener omfanget av liggesår på sykehusene er et godt mål på kvaliteten i helsevesenet. I så fall kunne ståa vært bedre: Hver 13. sykehuspasient i Norge har liggesår.

- Ble ikke snudd

Jan Per Hansen skulle egentlig vært på Sunnaas sykehus utenfor Oslo. Der har han vært til rehabilitering siden i fjor høst. Det begynte i sommer, da han plutselig ble lam fra brystet og ned. I flere uker lå han på Ullevål sykehus. Da kom liggesårene. På hælene og rumpa. Ifølge kona er årsaken at han ble liggende i sykesenga - uten å bli snudd på. Sårene forverret seg under oppholdet på Sunnaas. Fredag måtte han legges inn på Ullevål sykehus. Bakteriene i den ene hælen har gått 15 cm opp i beinet. Legene vurderer om han må amputere.

- Hvordan kunne helsevesenet skade Jan Per, og påføre ham ett problem til? spør kona Barbara Hansen.
Det ene beinet behandles med antibiotika. Behandlingen tar på. Jan Per er så sliten at han ikke klarer å prate.

- Hvis de ikke klarer å kurere beina, må de amputeres, har legen sagt. Sårene er fulle av bakterier. Har han fått streptokokker i blodet er det farlig. Da kan han dø.

Pakker sakene

Hun er forarget på Ullevål sykehus, men mest på Sunnaas, som hun anklager for å ha vanskjøttet liggesårene.

- De mente det ikke var nødvendig å stelle sårene hver dag. Det hadde de ikke kapasitet til heller, fikk jeg høre. En stund stelte de galt bein, sier Barbara.
Nå har hun bedt Sunnaas pakke Jan Pers saker. De har fått nok, og flytter til privat sykehus.

- For drøyt

En av Norges fremste eksperter på liggesår, Karen Bjøro, vemmes over bildene av Jan Per Hansens liggesår.

- Så langt skal det ikke gå, sier Bjøro, sjefsykepleier på Ullevål sykehus.

- Er det ikke groteskt at man kan få skader som dette på grunn av et opphold på sykehus?

- Jo, det er meget beklagelig og viser at vi må jobbe mer med problemet.

Hun har ledet fjorårets undersøkelse ved døgnpostene ved Ullevål, Diakonhjemmet, Lovisenberg Diakonale og Lillehammer sykehus. 136 av 1588 pasienter hadde liggesår - 8,6 prosent. Det vil si at 33000 pasienter på akuttsykehus sliter med slike sår - og da er sykehjemmene unntatt.

En milliard

Ifølge Norsk institutt for sykehusforskning koster hvert trykksår minst 19000 kroner. Når hver pasient har 1,75 liggesår, antyder det at samfunnet bruker drøyt en milliard kroner på behandlingen.

Med andre ord: Både lidelser og penger kan spares ved å unngå sårskadene.
Skader som norsk helsevesen ikke har vist særlig interesse for, ifølge Bjøro. I motsetning til i Storbritannia, USA og Sverige har ikke vårt helsevesen lagd retningslinjer for forebygging av liggesår. Norge er heller ikke med i det europeiske arbeidsutvalget for trykksår.

Mangel på opplæring, utstyr, organisering og rutiner. Det er årsakene til det store omfanget av liggesår, mener Bjøro.

Mangler utstyr

Selv synes Bjøro det er oppsiktsvekkende at ni pasienter i undersøkelsen ligger på standardmadrass trass i at de har alvorlige liggesår. Sykepostene mangler rett og slett puter, luftmadrasser, vannmadrasser og annet trykkavlastende utstyr.

Jan Per Hansen mister muligens beina etter skader han har pådratt seg på et sykehus.

- Er dette straffbart?
- I Storbritannia har det allerede vært en rettssak om trykksår. Etter det jeg vet er ingen sykehus i Norge saksøkt eller saker meldt til utvalget for pasientskadeerstatning, svarer sjefsykepleier Karen Bjøro.

HVORFOR? -Hvordan kunne helsevesenet skade Jan Per, spør kona Barbara.