Helse som vare

Økning i antall behandlede pasienter behøver ikke bety en bedre helsetjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LEGER HAR til alle tider nytt stor tillit i befolkningen. De har ord på seg for å være kloke, uegennyttige, omsorgsfulle og ansvarsfulle. Vi betror oss til dem og legger vår helse og våre liv i deres hender. Samfunnet lar dem forvalte milliarder. Helsebudsjettet økte fra 81 milliarder i 2003 til 102 milliarder i 2006. Vi og myndighetene må stole på dem når de skriver ut medisiner og anbefaler behandling. De har en kunnskap vi andre ikke har, som kan avgjøre liv og død. De har en makt som de utnytter i forhandlinger med sykehuseiere og myndigheter. Fra 2002 til 2004 økte sykehuslegene lønnsnivået med 17,3 prosent og fikk i snitt 95 000 kroner mer i året. Hjelpepleierne fikk til sammenlikning bare 5,6 prosents økning. Det tilsvarte en økning på 15 000 i samme periode, viser tall fra NAVO. Samtidig gikk sykehusene med store underskudd, mens private klinikker, ofte med de samme leger, økte omsetningen.

NÅR PENGESTRØMMEN i helsevesenet fortrenger dydene, skjer det noe med tilliten, som er helsepersonalets største kapital. Vi er ikke lenger helt sikre på om dette er til vårt eller klinikkens beste. Trenger vi dette legemiddelet? Hvilke bivirkninger har det? Avisene har skrevet så mye om hvordan legemiddelindustrien utnytter tilliten mellom lege og pasient til å få solgt sine nyeste produkter. Er det dessuten nødvendig med alle disse blodprøvene? Og er det virkelig nødvendig med et inngrep? Vil ikke tida eller andre behandlingsmåter lege såret?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer