Helse-Tom har tjent en kvart milliard på eldre og rusomsorg

Unicare-gründer Tom Tidemann gir seg som konsernsjef. Han startet med 40 millioner i 2008, og sitter nå på verdier for rundt 300-350 millioner kroner.

HYGGELIG FORMUE: - Jeg hadde en hyggelig formue på rundt 40 millioner kroner allerede før jeg startet Unicare. Disse pengene er reinvestert i konsernet og i andre plasseringer, sier Tom Tidemann. Foto: Anders Horntvedt/Finansavisen
HYGGELIG FORMUE: - Jeg hadde en hyggelig formue på rundt 40 millioner kroner allerede før jeg startet Unicare. Disse pengene er reinvestert i konsernet og i andre plasseringer, sier Tom Tidemann. Foto: Anders Horntvedt/FinansavisenVis mer

(Finansavisen:) Unicare er ett av Norges største private helseforetak, og leverte tjenester til det offentlige i Norge for 1,1 milliarder og til Sverige for rundt 400 millioner kroner i fjor.

I Norge driver selskapet 30 enheter innen rehabilitering, eldreomsorg, rus og avhengighet, boliger og avlastning, bedriftshelse og brukerstyrt personlig assistanse. I tillegg kommer ti private helsestasjoner i Sverige.

I Unicares rapport for første kvartal står det at Tom Tidemann (62) sier fra seg konsernsjefjobben for å konsentrere seg om markedsføring, fusjoner og oppkjøp.

- Jeg går inn i rollen som arbeidende styreleder, så jeg vil fortsatt ha en heltidsjobb i Unicare. Men jeg er glad i å seile og å kjøre motorsykkel i Afrika, så jeg kommer nok til å trappe ned etter hvert, sier Tidemann.

Startet i 2008

Tidemann startet Unicare sammen med ektefellen Una Aas (50) i 2008. I 2013 ble halvparten av aksjene solgt til private equity-fondet Icon. I 2016 ble disse aksjene solgt videre til britiske G Square, og siden da har fondet kjøpt seg opp til å eie to tredeler av aksjene.

Etter transaksjonen i 2016 satt Tidemann plutselig med en egenkapital på 250 millioner kroner i holdingselskapet sitt, Toti Holding.

Startet med 40 millioner

Hvis man kombinerer den verdsettelsen med seinere nedsalg tyder det på at han sitter på verdier for rundt 300–350 millioner kroner etter elleve år som sjef og gründer i Unicare.

- Jeg hadde en hyggelig formue på rundt 40 millioner kroner allerede før jeg startet Unicare. Disse pengene er reinvestert i konsernet og i andre plasseringer, sier han.

Tidemann startet karrieren som bussjåfør. Seinere har han vært selger for Xerox, jobbet innenfor venturekapital, etablert apotekkjeden Boots i Norge og seinere bemanningsforetaket Achima Helse.

- I Achima Helse traff jeg kona mi som er sykepleier og verdens beste selger. Sammen bygde vi opp Achima til en omsetning på 170 millioner og solgte det i 2007 for en hyggelig pris. Vi startet Unicare sammen fra bunnen av med tre ansatte, og nå er vi 2.500, sier han.

Tror dobling innen 2021

Ny konsernsjef i Unicare er Christoffer Sundby (40), norgessjef i Circle K, som tidligere het Statoil Fuel & Retail.

Sundby er utdannet siviløkonom og kom til selskapet fra McKinsey i 2009. I 1997 ble Sundby verdensmester i seiling, i klassen europajolle. Han oppnådde også fjerdeplass i sommer-OL i Aten.

I 2016 spådde Tidemann at Unicare ville omsette for 3 milliarder kroner i 2021.

– Jeg tror det målet er innenfor rekkevidde med Christoffer om bord. Vi kommer til å omsette for 1,6 milliarder kroner i år. Vi har vokst godt de seineste åra, og det skyldes jevn fordeling mellom oppkjøp og organisk vekst fordelt mellom Norge og Sverige. Vi starter nye institusjoner og overtar stadig nye kontrakter, sier han.

- Blir angrepet daglig

Rundt 95 prosent av inntektene kommer fra det offentlige, resten fra drift av helprivat bedriftshelsetjeneste.

I utgangspunktet kan langsiktige, konjunkturuavhengige kontrakter med det offentlige, samt stabile overskudd gjøre helse- og velferdsleverandører til et hyggelig ankerfeste i en aksjeportefølje.

Hos Unicare har det imidlertid vært smått med det siste. Selskapet tapte hele 120 millioner kroner i 2018, og tapene fortsatte i første kvartal i år.

- Driften vår går greit og vi vokser, selv om vi daglig er under angrep fra politikere og fag­foreninger. Vi har i alle år hatt en grei kontantstrøm, men det koster å bygge selskaper av denne størrelsen, sier Tidemann.

Han viser til en betydelig omstrukturering i fjor. Da la selskapet ned flere ulønnsomme områder som hjemmetjenester, barnevern og psykologi.

- Dette ga oss en goodwill avskrivning på 84 millioner. Dette sammen med andre avskrivninger og finanskostnader gjorde at vi havnet solid i minus.

Tapet i første kvartal skyldes dyre helligdagstillegg i jul og nyttår.

- I annet kvartal får vi et greit overskudd, og året som helhet ser foreløpig vesentlig bedre ut enn i 2018.

Andre økonominyheter:
Spøker for 350-kronersgrensen
- Ser mer attraktiv risk/reward i aksjen på nåværende nivåer