NOE SOM GÅR... Helse Vest er slått ut etter datavirus de siste dagene. De skal være oppe og gå igjen nå. Foto: Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX
NOE SOM GÅR... Helse Vest er slått ut etter datavirus de siste dagene. De skal være oppe og gå igjen nå. Foto: Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Helse Vest «sykmeldt» etter datavirus

Er visst noe som går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykehus på hele Vestlandet har i flere dager vært rammet av det verste dataviruset på åtte år.

Onsdag kveld kunne Helse Vest IKT endelig melde at de hadde fått kontroll over situasjonen, skriver Bergens Tidende.

- Nå jobber vi med å rydde opp etter virusangrepet. Viruset skaper ikke lenger problemer for driften, sier Helse Vest IKTs administrerende direktør Erik M. Hansen, som har ansvar for datasystemene i hele Helse Vest.

Viruset ble oppdaget mandag kveld. I løpet av tirsdag spredte det seg internt i datasystemene fra Egersund i sør til Nordfjordeid i nord. Til slutt måtte Helse Vest IKT stenge nettilgangen for å få kontroll over situasjonen.

Haukeland universitetssjukehus ble hardest rammet av viruset.

Først i løpet av torsdag regner man med at nettforbindelsen kan åpnes igjen.

- Vi har desinfisert om lag 10.000 PC-er så langt. For å ta de siste, må vi vente til de blir påslått torsdag morgen, sier Hansen.

Han mener dette er det verste angrepet siden det kjente «I love you»-viruset herjet via e-post i år 2000.

Samtidig understreker Hansen at viruset ikke har utgjort noen sikkerhetsrisiko. Ingen informasjon er kommet på avveie, forsikrer Hansen.

Han vet ikke hvordan viruset kom seg inn i systemet, men ifølge Microsoft har rundt 20 bedrifter i Europa vært rammet av samme viruset etter årsskiftet.

NTB