Helseadvarsel på mobiler

Etter nye studier om skadelig mobilbruk, skal britene utstyre mobiltelefonene med helseadvarsler. - Om tre år vet vi mer, sier Merete Hannevik som er med på verdens største mobil- og kreftstudie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga advarte engelske forskere unge mennesker mot overdreven mobilbruk.

- Tenåringer er mer utsatte for hodepine, hukommelsestap og søvnforstyrrelser, sier dr. Gerhard Hyland ved Warwick-universitetet.

Det engelske helsedepartementet kunngjorde i dag at de skal hastelage mobiladvarsler før julesalget.

- Det fryktes at mobilbruk kan være skadelig. Derfor skal vi lage råd til konsumentene, sier en talsmann til The Independent.

Over 25 millioner briter bruker mobil - en fjerdedel er under 18 år.

Gigantisk mobilstudie

- Utfra det vi vet i dag, har vi ikke grunnlag for å si at det er skadelig, sier forsker Merete Hannevik ved Statens Strålevern.

Hun har brukt deler av dagen på å sette seg inn i det nye materialet fra Storbritannia, som hun betegner som «lite nytt». Statens Strålevern og Kreftregisteret er med på en verdensomspennende studie som skal forsøke å finne ut om mobilbruk forårsaker hjernesvulst. Flere hundre norske hjernesvulst-pasienter vil bli grundig intervjuet om mobilbruk og andre mulige årsaker.

Kan være ukjente skadevirkninger

- Jeg har aldri vært borti en så omfattende studie. Selv om vi ikke nødvendigvis får et fasitsvar, vil resultatene herfra veie tungt, sier Hannevik til Dagbladet.no.

Selv om det ikke finnes bevis for skadevirkningene, utelukker hun ikke at det kan være ukjente langtidsvirkninger.

- Hvis langvarig mobilbruk forårsaker kreft, kan dette ta så lang tid at vi ikke har rukket å registrere det. Økningen i mobilbruk har vært så eksplosjonsartet at forskningen ikke har rukket å følge med, sier hun.