Helseansatte i streik

Fra torsdag morgen er 65 privat ansatte medlemmer i Norsk Helse- og Sosialforbund og Norsk Kommuneforbund tatt ut i streik. Streiken rammer åtte helsebedritfer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Streiken rammer åtte helsebedrifter i Trondheim, Os, Moss, Asker og Oslo og trygghetsalarmsentraler i Oslo og Bergen.

Det ble klart etter at meklingen mellom Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) og Norsk Kommuneforbund (NKF) og Servicebedriftenes Landsforening natt til torsdag ikke førte fram.

NHS og NKF som slår seg sammen i juni neste år, krevde i forhandlingene at de ansatte ved private kommersielle sykehjem skulle ha de samme vilkår for lønn, pensjon og arbeidstid som ved de offentlige.

- Vi kom aldri så lagt at Riksmeklingsmannen fikk lagt fram en skisse. Partene sto for langt fra hverandre. Tilbudet vi fikk, ville gitt våre medlemmer mellom 15.000 og 35.000 kroner mindre i lønn enn medlemmene vi har i kommuner og helseforetak, opplyser informasjonssjef Margrethe Lied i Norsk Helse og Sosialforbund til NTB.

- Anstendig lønn

Meklingen gjaldt først og fremst pensjonsrettigheter, kveldstillegg og lønn. Arbeidstakerorganisasjonene beskylder arbeidsgiverne for å gi ansatte i private selskaper dårligere betingelser enn hjelpepleiere og omsorgsarbeidere i det offentlige

- Vi kan ikke rett og slett ikke leve med dårligere lønnsvilkår for våre privat ansatte medlemmer. Medlemmene våre må ha en anstendig lønn til å leve av, sier leder Tove Stangnes i NHS til NTB.

Stangnes varsler at de vil ta deres plikt til å ta vare på liv og helse alvorlig, selv om de er i streik.

- Arbeidsgiverne får søke dispensasjon og dokumentere at det er fare for liv og helse, så skal vi behandle søknadene raskt, sier hun.

Har allerede søkt dispensasjon

Administrerende direktør Petter Furulund Servicebedriftenes Landsforening opplyser at de allerede har søkt om dispensasjon fra streken

- Så får vi se hva motparten innvilger, sier Furulund.

Han er veldig skuffet over at arbeidstakerne ikke godtok tilbudet.

- Jeg var lenge optimist og trodde at dette skulle komme i havn. Det var først og fremst minstelønnen og den sentrale avtalen som var problemet, opplyser Furulund.

- Dette er to veldig forskjellige kulturer som møtes. Vi vil at mer av lønna skal avtales lokalt, og som medlem av NHO kunne vi ikke gå med på pensjonskravene, sier Furulund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer