Helsearbeider drapstiltalt

Den psykisk utviklingshemmete kvinnen var hjelpeløs da hun ble badet i glohett vann. Nå er den 20 år gamle ufaglærte helsearbeideren som badet henne tiltalt for uaktsomt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i fjor sommer at den da 19 år gamle mannen skulle hjelpe kvinnen ned i badekaret i hjemmet hennes på Røa i Oslo. Vannet som skåldet kvinnen var over 60 grader varmt. Kvinnen som varr handikappet og psykisk utviklingshemmet ble heist ned i badekaret med en badeheis. Ifølge tiltalen var ikke helsearbeideren klar over hvor varmt vannet var. Vannet påførte den 56 år gamle kvinnen 2. grads forbrenninger på ryggen og hun døde av brannskadene på Ullevål sykehus fire dager senere.

Nå er den 20 år gamle helsearbeideren tiltalt for uaktsomt drap. Han ble rutinemessig suspendert så lenge politietterforskningen pågikk. Da hans kontrakt med bydelen gikk ut valgte han å ikke å fornye den.

Tre års strafferamme

- Jeg er glad for at noen blir stilt til ansvar for min søsters død, men jeg mener systemet har vel så mye ansvar som 19-åringen som badet søsteren min, sier kvinnen til Dagbladet.no.

Tiltalepunktet mot 20-åringen har en strafferamme på tre års fengsel og saken mot ham kommer opp for Oslo byrett 25. oktober.

Skeptisk til reform

- Det som skjedde er et veldig uheldig resultat av HVPU-reformen, sier den avdøde kvinnens søster til Dagbladet.no. Hun føler at HVPU-reformen slo feil ut for enkelte pasientgrupper som trenger stabil og fast personale til å hjelpe seg. Den avdøde kvinnen bodde i en egen bolig, men fikk hjelp til det meste.

HVPU-reformen gjorde at psykisk og fysisk utviklingshemmete ble flyttet ut av institusjoner og inn i egne boliger hvor de skulle få den hjelpen de trengte. Konsekvensen i mange tilfeller ble mangel på fagutdannet personale.

Les også Ble badet i glohett vann - kvinne døde

HER SKJEDDE ULYKKEN: Den 56 år gamle utviklingshemmede kvinnen bodde her i Arnebråtveien bofellesskap på Røa i Oslo.