TUBERKULOSE: En helsearbeider er innlagt på sykehuset Levanger til behandling av tuberkulose. Foto: Alasdair McLellan / Wikipedia Commons
TUBERKULOSE: En helsearbeider er innlagt på sykehuset Levanger til behandling av tuberkulose. Foto: Alasdair McLellan / Wikipedia CommonsVis mer

Helsearbeider i Namdal smittet av tuberkulose

Personen ligger på isolasjon på Sykehuset Levanger. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En person fra Namdalen ligger på isolasjon på Sykehuset Levanger etter å blitt smittet av tuberkulose, skriver Namdalsavisa.

- Personen ligger i isolasjon og mottar behandling mot aktiv tuberkulose, sier Svein H. Karlsen, informasjonssjef i Helse Nord-Trøndelag, til Dagbladet.

De ønsker ikke å gå ut med alder og kjønn på vedkommende.

Ukjent smittekilde

Ifølge en pressemelding som er utgitt av kommuneoverlegen i Namdalen, har det blitt satt i gang kartlegging og undersøkelser av såkalt nærkontakter av smittede skriver Namdalsavisa.

Smittekilden er ifølge Helse Nord-Trøndelag foreløpig i ukjent.

- Vi vet ennå ikke hva som er årsaken til tuberkulose-utbruddet. Helsepersonell i kommuner er til en hver tid i kontakt med mange ulike pasienter og at det kan forekomme situasjoner de får påvist smitte er ikke uvanlig, sier Karlsen.

Trolig ingen andre smittet

- Betyr det at en pasient kan ha tuberkulose?

- Foreløpig er det ingenting som tyder på at andre er smittet. Dette handler om et enkelttilfelle, sier informasjonsjefen og opplyser om at mer informasjon trolig vil komme i morgen.

Dagbladet har ikke lyktes i å få tak i Haldor Holien, i kommuneoverlege i Namdalen.

Flere smittet i Skien

Også i Skien er flere smittet av tuberkulose, skriver NRK. Totalt 14 personer er smittet, og de har trolig blitt smittet av samme kilde. Kilden er foreløpig ukjent.

I sommer har det vært seks andre tilfeller i Skien.

- Vi har funnet fram til en stamme av tuberkulose i Skien – med andre ord at sykdommen har samme opphav. Og den skal vi nå ta knekken på, slik at sykdommen ikke sprer seg. Likevel må vi regne med noen ytterligere tilfeller, sier overlege Frode Tinderholt ved smittevernavdelingen ved Sykehuset Telemark til NRK.

Alle fra innvandrermiljøer

De 14 personene som er smittet, har ikke utviklet sykdom, og de kan heller ikke smitte andre, men for å hindre videre utvikling vil de få behandling.

Ifølge Folkehelseinstituttet er utbruddet i Skien større enn det som er normalt i Norge.

Alle de smittede i Skien kommer fra innvandrermiljøer.

318 tuberkulosetilfeller ble oppdaget i Norge i i fjor, skriver NTB.