Helsearbeider innlagt etter AstraZeneca-vaksine er død

Det bekrefter Legemiddelverket.

ASTRAZENECA: Steinar Madsen omtaler dødsfallet i Tynset og hvorvidt det hadde en sammenheng med AztraZeneca-vaksinen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

Lørdag ble det kjent at tre helsearbeidere var innlagt ved Oslo universitetssykehus med blodpropp etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.

- Én av disse er død, sier medisinsk fagsjef Steinar Madsen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Sjeldent sykdomsbilde

Det presiseres at det dreier seg om et sjelden sykdomsbilde.

- De har en svært uvanlig kombinasjon av med lavt antall blodplater, blodpropper i små og store karr, samt blødninger. Noen tilfeller med liknende sykdomsbilde er blitt rapportert i flere andre europeiske land.

Det europeiske legemiddelkontoret EMA går gjennom lignende bivirkningsmeldinger i Europa for å se om disse tilfellene kan ha en sammenheng med vaksinen, forteller Madsen.

- De som har blitt syke har fått én dose, sier Madsen etter spørsmål fra pressen.

Innlagt en uke etter vaksinering

Overlege Trine Kåsine ved intensivavdelingen på Oslo universitetssykehus opplyser at den omkomne pasienten er under 50 år og at hun ble innlagt på lokalsykehus torsdag forrige uke.

- Det var ei uke mellom vaksine og innleggelse på lokalsykehus. Så går det halvannet døgn på lokalsykehus før hun kommer til Rikshospitalet.

Pasienten framsto som «omtrent frisk» fra før av.

- Dessverre hadde hun en så stor hendelse i hjernen, så livet sto ikke til å redde. Hun døde i går. Hun fikk all intensivbehandling vi kunne gi på Rikshospitalet, sier overlege Kåsine.

På spørsmål fra pressen beskriver Kåsine at det skjedde «en stor katastrofe i hjernen, som gjør at vi ikke klarer å kurere det».

- Hun dør av en katastrofe i hjernen, sier overlegen.

OVERLEGE: Trine Kåsine fra Rikshospitalet på mandagens pressekonferanse da dødsfallet ble kjent. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OVERLEGE: Trine Kåsine fra Rikshospitalet på mandagens pressekonferanse da dødsfallet ble kjent. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Går nøye gjennom meldinger

Norge satte AstraZeneca-vaksineringen på vent forrige uke. Det skjedde etter meldinger fra Danmark og andre land om mulige bivirkninger i form av blodpropp. Det være møter på europeisk nivå om saken seinere i uka, opplyser Madsen på pressekonferansen.

Han forteller også at Legemiddelverket har mottatt mange bivirkningsmeldinger de siste dagene.

- Per nå har vi ikke mottatt ytterligere meldinger om sjeldne, alvorlige tilfeller knyttet til blodpropp, blødninger eller lavt antall blodplater.

Legemiddelverket går nå ekstra nøye gjennom meldinger om blodpropp og blødninger for coronavaksiner som er i bruk i Norge. Alle vaksinene, understreker Madsen.

ASTRAZENECA: Sigurd Hortemo om sammenhengen mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp-dødsfall. Vis mer

- De fleste gjelder vanlige, forventede og forbigående bivirkninger, som for eksempel feber, hodepine, muskelsmerter og smerte på innstikksstedet. Disse kan oppleves som ubehagelige, og går vanligvis over på to-tre dager. Hvis man har vedvarende sykdomsfølelse utover dette, bør man vurdere å gå til lege.

Madsen ber helsepersonell som mistenker uventede og alvorlige bivirkninger om å melde dette «snarest» til Legemiddelverket.

- De tre alvorlige hendelsene som er sett etter vaksinasjon med AstraZeneca er så langt ikke sett etter vaksinasjon med de andre vaksinene.

Han forteller også at Rikshospitalet vurderer om det finnes noen likhetstrekk mellom de tre pasientene, som kan si noe om «årsaken til at de har fått et så spesielt sykdomsforløp».

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer