ISOLAT: En tuberkulosesmittet helsearbeider er innlagt på Stavanger Universitetssykehus.
Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
ISOLAT: En tuberkulosesmittet helsearbeider er innlagt på Stavanger Universitetssykehus. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer

Helsearbeider isolert med tuberkulose i Stavanger

Har hatt pasientkontakt. - Vi har satt i gang smitteoppsporing på alle nivåer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En helsearbeider ble i forrige uke innlagt i isolasjon på Stavanger universitetssykehus med tuberkulose.

- Alt jeg kan si, er at vi har en ung mann på 29 år som er innlagt med lungetuberkulose. Han er helsearbeider, sier smittevernoverlege Jon Sundal ved Stavanger universitetssykehus til Dagbladet.

Sundal vil ikke opplyse hva slags helsearbeider vedkommende er eller hvor han jobber, men bekrefter at han har hatt pasientkontakt i tida før symptomene meldte seg og han ble lagt inn. Mannen har tidligere arbeidet for Stavanger universitetssykehus.

- Han har hatt pasientkontakt. Pasienter er nok mindre smitteutsatt enn personer som for eksempel bor under samme tak, men vi kan ikke utelukke noe. Vi har satt i gang smitteoppsporing på alle nivåer, slik at de som har vært i kontakt med mannen - både i jobbsammenheng og privat - skal sjekkes, sier Sundal.

Han legger til at personer som blir smittet av bakterien kan gå lenge før den eventuelt bryter ut i sjukdom. De aller, aller fleste får en latent sykdom, hvor de ikke blir sjuke og hvor bakterien ikke kan spres til andre.

- Er dere bekymret for om han har smittet andre?

- Det er alltid en risiko, men det er ikke så mange av de som smittes som utvikler sykdom. 90 prosent av de som smittes utvikler ikke sykdom. Vi kommer nå til å ta blodprøver av de som har vært i nærkontakt med ham, sier Sundal.

Smittevernoverlegen sier at den syke helsearbeideren kommer til å bli helt frisk.

Tuberkulose er en infeksjon forårsaket av bakterien Mycobacterium tuberculosis. Det smitter hovedsaklig via små dråper i luften, som spres når en som er sjuk «hoster, nyser, snakker, ler eller synger,» ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Sykdommen rammer som oftest lungene, men kan i enkelte tilfeller angripe andre deler av kroppen.

Legene har så langt ikke greid å finne ut hvem som smittet mannen, sier Sundal, og legger til at det svært sjeldent at helsearbeidere i Norge blir smittet og utvikler sykdom.

- Jeg har vært her i 20 år og aldri opplevd sekundærtilfeller fra pasienter med lungetuberkulose, altså at helsepersonell blir smittet og utvikler sykdom. Vi har imidlertid opplevd ett tilfelle med smitte som høyst sannsynlig har gitt latent tuberkulose hos helsepersonell, sier Sundal.

Symptomene på tuberkulose inkluderer langvarig hoste med oppspytt, nattesvette, vekttap og feber. Årlig registreres det 300 til 400 nye tilfeller av tuberkulose i Norge, ifølge FHI.

Omtrent 85 prosent av de norske tilfellene forekommer blant utenlandsfødte som er antatt smittet før de ankom landet. Sundal vil ikke kommentere om det kan være tilfelle nå.