Helsearbeider tiltalt for drap

En amerikansk tidligere helsearbeider er nå tiltalt for drap.

HEVDER USKYLDIG: Jennifer Anne Hall sier hun er uskyldig i anklagene om mord, og mener hun blir gjort til syndebukk. Foto: Johnson County Sheriff's Department via AP File
HEVDER USKYLDIG: Jennifer Anne Hall sier hun er uskyldig i anklagene om mord, og mener hun blir gjort til syndebukk. Foto: Johnson County Sheriff's Department via AP File Vis mer
Publisert

Denne måneden ble den tidligere helsearbeideren Jennifer Anne Hall (41) tiltalt for overlagt drap.

I de fem månedene i 2002 da hun jobbet ved akuttavdelingen på Hedrick Medical Center i Missouri, opplevde sykehuset 18 tilfeller av såkalt «kode blå».

Halvparten døde

Dette var en alarmerende økning i antall hjertestanser. Vanligvis opplever sykehuset i snitt én slik hendelse i året.

Ni av pasientene døde, ni overlevde og ble friske igjen.

Denne måneden, 20 år seinere, ble Jennifer Anne Hall tiltalt for drap i forbindelse med ett av dødsfallene. Dette skriver nyhetsbyrået AP.

Det er ikke klart om hun vil bli siktet for drap for noen av de andre dødsfallene.

Drapet den kvinnelige helsearbeideren er tiltalt for, gjelder Fern Franco (75). Etterforskningen startet for ti år siden.

Dødelig dose

Påtaleansvarlig i Livingston County Adam Warren opplyser at etterforskningen viser at Franco døde av en dødelig dose succinylkolin (suxameton) - et avslappende middel som lammer luftveismusklene - og smertestillende morfin.

Et mulig motiv for drapet er ikke avdekket.

Aprille Franco (44), Fern Francos barnebarn, sier til AP at hun håper etterforskningen kommer fram til et svar også for de andre dødsfallene.

FÅR KANSKJE SVAR: Aprille Franco holder et bilde av sin bestemor, Fern Franco. Bestemora døde på sykehus i 2002. Nå er en tidligere ansatt ved sykehuset tiltalt for overlagt drap. Foro: Aprille Franco / AP / NTB
FÅR KANSKJE SVAR: Aprille Franco holder et bilde av sin bestemor, Fern Franco. Bestemora døde på sykehus i 2002. Nå er en tidligere ansatt ved sykehuset tiltalt for overlagt drap. Foro: Aprille Franco / AP / NTB Vis mer

- For de andre familienes skyld håper jeg de finner svar. De har ventet i 20 år, og det er opp til min bestemors sak å finne noen svar for dem, sier Aprille Franco.

Tiltalte Halls advokat sier hun er uskyldig, og at Hall ikke hadde tilgang til suxameton eller morfin.

Advokaten mener Hall er blitt en syndebukk på grunn av en tidligere mordbrann-sak ved et sykehus, hvor hun først ble dømt, men så frikjent i ankesaken i 2005, etter å ha sittet i fengsel i et år.

DREPT: Natt til 8. mars blir en 21 år gammel mann skutt og drept i Århus i Danmark. Nå frigir politiet dramatiske overvåkningsbilder. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV. Foto: Østjyllands Politi Vis mer

Unge og eldre

Hall har nektet straffskyld etter siktelsen i sykehussaken, men sitter varetektsfengslet.

De ni døde pasientene i 2002 hadde ulik alder, og hadde ulik helsetilstand.

Charles O'Hara (88) ble lagt inn på sykehus på grunn av feber og oppkast. Han døde to dager seinere. David Harper (37) var innlagt med lungebetennelse. Han var blitt mye bedre og på vei å bli utskrevet da han plutselig døde.

Det var i desember 2001 at Hall begynte å jobbe på Hedrick-sykehuset. Sykehuset ligger i den lille byen Chillicothe, en by med bare 9100 innbyggere.

Sykehuset ble varslet om bekymring vedrørende Hall, men ingenting skal ha blitt gjort.

Fem måneder seinere ble Hall sagt opp, men ikke på grunn av den plutselige økningen i antall hjertestanser - hun mistet jobben fordi ledelsen på sykehuset ble kjent med den tidligere mordbrann-saken, som gjaldt et annet sykehus der hun jobbet.

Privat søksmål

I 2010 rettet etterlatte til fem av pasientene som døde av hjertestans i 2002 et søksmål mot sykehuset Hedrick Medical Center og selskapet som nå driver det, St. Luke's Health System.

Søksmålet ble avvist av Missouris høyesterett i 2019, fordi forholdet var foreldet.

Aktor Warren åpnet etterforskning i 2012 og uttalte da at han trodde en ordentlig etterforskning ikke var blitt gjennomført.

St. Luke's Health System sier i en uttalelse at de ønsker at sannheten skal komme fram, og de ser fram til en endelig løsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer