VOLD OG TRUSLER PÅ JOBB: Seks av ti helse- og omsorgsarbeidere svarer i en undersøkelse at de har væert utsatt for vold og trusler på jobb. Illustrasjonsfoto: DAG W. GRUNDSETH, Aftenposten/NTB Scanpix.
VOLD OG TRUSLER PÅ JOBB: Seks av ti helse- og omsorgsarbeidere svarer i en undersøkelse at de har væert utsatt for vold og trusler på jobb. Illustrasjonsfoto: DAG W. GRUNDSETH, Aftenposten/NTB Scanpix.Vis mer

Helsearbeidere mest truet og slått på jobb

1 243 personer ble skadd i arbeidstiden i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble 1 682 personer truet med eller utsatt for vold på jobben. 1.243 ble påført en skade, mens 439 fikk trusler, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

55 prosent av dem som ble utsatt for vold i arbeidslivet i fjor var helsearbeidere, ifølge statistikken.

- Generelt blant gruppene vi organiserer blir tre av ti utsatt for vold og trusler. Dette er noe vi har jobbet med gjennom tiår.

- Når vi ser på undersøkelser som spør folk som jobber i kommunalt barnevern, barnevernsinstitusjoner og i tilbud til utviklingshemmede de siste tolv årene så sier seks av ti at de er blitt utsatt for vold eller trusler. Generelt i norsk arbeidsliv ligger prosenten på 7,5, sier leder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen til P4.

Organisasjonen mener det må på plass mer systematiske tiltak for å hindre dette, både for å forebygge og for å følge opp etter hendelser.

De ønsker en egen forskrift i arbeidsmiljøloven som stiller strengere krav til arbeidsgiverne enn i dag.

– Denne forskriften må handle om at vold og trusler om vold ikke forebygges alene gjennom sikkerhetstiltak. Det er et spørsmål om å vurdere bemanning, kompetanse, organisering og lederskap samlet sett. Det er det som kan bidra til å forebygge, sier Kvisvik.

(NTB).