Dystre meldinger fra USA:

- Helsearbeidere trues og latterliggjøres

Flere helsearbeidere som arbeider med coronapasienter i USA har blitt utstyrt med panikkknapper. De frykter å bli angrepet eller trakassert når de er ferdige på jobb, ifølge lege.

KREVENDE: Over hele USA må leger og sykepleiere forholde seg til fiendtlighet, trusler og vold fra pasienter som er sinte som følge reglene som er iverksatt for å hindre at coronaviruset sprer seg, skriver AP. Foto: Jae C. Hong/AP/NTB
KREVENDE: Over hele USA må leger og sykepleiere forholde seg til fiendtlighet, trusler og vold fra pasienter som er sinte som følge reglene som er iverksatt for å hindre at coronaviruset sprer seg, skriver AP. Foto: Jae C. Hong/AP/NTB Vis mer
Publisert

Frontlinjearbeiderne under coronapandemien - helsearbeiderne - har over hele verden blitt hyllet for sin innsats for å hjelpe og å redde de smittede.

Slik er det imidlertid ikke lenger flere steder i USA, ifølge nyhetsbyrået AP.

Over hele landet må leger og sykepleiere nå forholde seg til fiendtlighet, trusler og vold fra pasienter, som er sinte over sikkerhetsregler som er laget for å hindre at viruset sprer seg, skriver nyhetsbyrået.

- For et år siden var vi helter i helsevesenet, og alle klappet for oss, sier legen Stu Coffman, som arbeider ved legevakten i Dallas.

- Nå blir vi enkelte steder trakassert, mistrodd og latterliggjort for det vi prøver å gjøre, som bare er deprimerende og frustrerende, legger han til.

- Anklages

Sørgende famliemedlemmer, som ikke tror på covid-19, har anklaget både leger og sykepleiere ved et sykehus i Coeur d’Alene i Idaho for å ha drept pasienter.

Andre har vært gjenstand for sårende rykter spredd av folk som er sinte som følge av pandemien.

Det forteller sykehusets talskvinne Caiti Bobbitt til nyhetsbyrået:

- Våre helsearbeidere føler seg nesten som Vietnam-veteraner. De er redde for å gå ut i samfunnet etter et skift.

PARTY: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) kom direkte fra Venezia til et dansegulv i Oslo, for å frie gjenåpningen av Norge lørdag 25. september. Video: Tipser Vis mer

Panikknapper

Trakasseringen er ifølge AP så omfattende at mange helsearbeidere nå har begynt å gå med panikknapper.

Cox Medical Center Branson i Missouri begynte å gi panikknapper til opptil 400 sykepleiere og andre ansatte etter at overfall per år tredoblet seg mellom 2019 og 2020 til 123, sier en talskvinne til AP.

Fiendtligheten gjør en allerede stressende jobb vanskeligere, og flere helseinstitusjoner opplever nå en alvorlig mangel på personale, fordi sykepleiere har blitt utbrent og sluttet, skriver nyhetsbyrået.

Feil vei

Ifølge Worldometers er over 44 millioner personer registrert coronasmittet i USA, over 700 000 har dødd med viruset - og enkelte steder øker smitten nå voldsomt.

USAs mest folkerike delstat California har for tida lavest forekomst av nye coronasmittede, ifølge det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC). Men i den relativt grisgrendte regionen som utgjøres av Central Valley og statens nordligste deler, presses helsevesenet til det ytterste.

I disse områdene er covid-19-forekomsten tre ganger høyere enn i resten av staten, og coronapasienter strømmer inn til sykehusene; på Community Regional-sykehuset i storbyen Fresno ligger pasientene i kø utenfor på båre fordi senger ikke er å oppdrive.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer