Helsearbeiderne løslatt

Var dømt for å ha HIV-smittet barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De seks helsearbeiderne som var dømt til livsvarig fengsel i Libya, er løslatt og satt på et fransk fly til Bulgaria, melder talsmenn for myndighetene i Sofia, melder Reuters.

De fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege med bulgarsk statsborgerskap, ble opprinnelig dømt til døden for å ha smittet 426 barn med hiv på et sykehus i Benghazi i Libya på 1990-tallet, ifølge NTB.

I forrige uke omgjorde en ankedomstol dommen til livsvarig fengsel, og Libyas utenriksminister Abdel-Rahman Shalqam åpnet for utlevering til Bulgaria.

Det har vært omfattende forhandlinger for å få sluppet fri de seks helsearbeiderne. Ifølge BBC må det betales en kompensasjon på en million dollar for hver av de HIV-smittede barna. De libyske familiene skal allerede ha mottatt kompensasjonen.

EU har vært skeptiske til å betale kompensasjonen, da det kan ses som en innrømmelse av forholdene.

Søndag ankom den franske presidentfruen Cecilia Sarkozy Tripoli, sammen med EUs utenrikskommissæren Benita Ferrero-Waldner, i et forsøk på å organisere utlevering av de seks.

Tirsdag morgen meldte franske og bulgarske myndigheter at flyet med de seks var på vei, og at det var ventet til Sofia klokken 9.45 lokal tid.

– Det franske flyet har tatt av fra Libya med retning Sofia med de seks bulgarske sykepleierne og legen av palestinsk opprinnelse om bord, het det i en kunngjøring fra den franske presidentens kontor.

LØSLATT: Nasia Nenova, Ashraf Hajjuj, Kristiana Valcheva, Valentina Siropulo, Valia Cherveniashka og Snezhana Dimitrova. Foto: MAHMUD TURKIA/AFP/Scanpix
LØSLATT: Nasia Nenova, Ashraf Hajjuj, Kristiana Valcheva, Valentina Siropulo, Valia Cherveniashka og Snezhana Dimitrova. Foto: MAHMUD TURKIA/AFP/Scanpix Vis mer

Den bulgarske radiostasjonen Darik meldte samtidig om store gledesscener på flyplassen i den bulgarske hovedstaden, der familiemedlemmer og venner av de løslatte helsearbeiderne alt var på plass, melder NTB.

- Ord er unødvendige. Jeg vil bare klemme henne, sa en beveget Ivaylo Nikolchovski, sønn av sykepleieren Snezhana Dimitrova til Darik.

LETTET: Ivailo Nikolchovski, sønn av Snezhana Dimitrova, en av de seks som nå er sluppet fri, er lettet over løslatelsen. - Jeg vil bare klemme henne, sier han til bulgarsk radio.