Helsebyråd i Oslo ber folk skjerpe seg

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen mener Oslofolk har blitt for avslappa, og vil reetablere meteren.

CORONAVIRUSET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener spredningen av coronaviruset i Oslo er mer bekymringsfull enn i Bergen. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune opplever det høyeste antallet nye smittetilfeller siden april, og fredag uttalte assisterende helsedirektør Espen Nakstad at han nå er mer bekymret for smittesituasjonen i Oslo enn for Bergen.

Som følge av smittesituasjonen i byen, vurderer Oslo kommune nå også å stramme inn smitteverntiltakene ytterligere.

<strong>BEKYMRET:</strong> Helsemyndighetene i Oslo er bekymret, og mener meteren må gjeninnføres. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Helsemyndighetene i Oslo er bekymret, og mener meteren må gjeninnføres. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nå ber byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo, Robert Steen, byens befolkning om å skjerpe seg og passe på avstanden.

- Jeg tror vi har blitt for avslappa til å følge de viktigste tiltakene. Meteren er det viktigste. Vi må reetablere meteren, sier han til Dagbladet.

Har samtaler med FHI

- Vi er bekymret over de høye smittetallene i Oslo, og følger nøye med på situasjonen. Det er positivt at FHI har dialog med Oslo kommune, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet til Dagbladet fredag.

Steen forteller at de har ukentlige møter med FHI og Helsedirektoratet, der de ser an smittesituasjonen i Oslo og deler erfaringer.

- Vi diskuterer blant annet denne anbefalingen om munnbind på kollektivtransport og gruppestørrelser. Disse tingene blir løpende diskutert med Helsedirektoratet og FHI, sier han til Dagbladet.

- Hva mener du med det, kan det bli aktuelt med munnbind-påbud?

- Jeg mener vi har en tradisjon fra Helse- og omsorgsetaten om at påbud er det siste vi tyr til, og vi er ikke der enda. Men jeg er bekymret over at det er få som bruker munnbind når meteren ikke kan opprettholdes.

CORONAVIRUSET: Oslo kommunes coronakart viser nå at smittetallet er over 20 tilfeller per 100 000 innbyggere i 14 av 15 bydeler. Vis mer

Personlig anbefaler Steen hele Oslo om å gå til innkjøp av flergangsmunnbind, eller sy det selv.

- Man trenger ikke mer enn fire til seks flergangsmunnbind, sier han.

Helsebyråden understreker at det ikke nødvendigvis blir en innstramming i restriksjonene, men at en del av tiltakene også kan gå på intensivering av kommunikasjon og informasjon, og at kommunen allerede er i dialog med Ruter om dette.

<strong>HELSEBYRÅD:</strong> Byråd for helse, eldre og innbyggerdialog, Robert Steen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HELSEBYRÅD: Byråd for helse, eldre og innbyggerdialog, Robert Steen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han sier også at det de vurderer en munnbindkampanje.

Utelukker ikke Bergen-tiltak

På spørsmål om hvilke tiltak som vurderes i Oslo rundt eventuelle innskrenkninger av gruppestørrelser, sier Steen at det er naturlig for Oslo å se til effektene Bergen har hatt av sine tiltak.

- De har jo iverksatt en del tiltak i Bergen, så det er naturlig for oss å skjele dit. De har jo redusert gruppestørrelsen fra 20 til 10, så jeg er nysgjerrig på virkningen av det, sier han og fortsetter:

CORONAVIRUSET: Oslo kommune vurderer å stramme inn smitteverntiltakene ytterligere. Foto: NTB Vis mer

- Nå vil vi følge smitteutviklingen veldig nære før vi eventuelt går dit. Vi må se an smittetallene for i dag og helgen.

Ifølge Steen følger Oslo følger regjeringens TISK-strategi (testing, isolering, smittesporing og karantene) og han opplever at hovedstaden har god kapasitet på teststasjonene.

- Vi har profesjonell og god kapasitet på smittesporingen og klarer å isolere og karantenesette nærstående. I så måte har vi kontroll, sier han og legger til:

- Det er meteren som er det aller viktigste, og jeg tror meteren har krympa en god del i en del sammenhenger. Vi må reetablere meteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer