Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsedirektør Alvik går av

Helsedirektør Anne Alvik går av som helsedirektør, men tar ikke kritikk for måten hun behandlet dødshjelp-saken på. - Jeg har ingenting å skamme meg over, sa hun på Dagsrevyen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søknaden om avskjed vil bli lagt fram for Kongen i statsråd i morgen. På Dagsrevyen fortalte hun i kveld at hun ikke vil komme tilbake som helsedirektør når permisjonen går ut 27. september.

- Dødshjelp-saken vil være til behandling i lang tid framover. Jeg går av for å skape ro til Helsetilsynet, sier Alvik til NRK Dagsrevyen i kveld.

- Betyr dette at du tar til deg kritikken som har kommet av din behandling av dødshjelp-saken?

- Jeg anser ikke at kritikken er berettiget. Jeg og Helsetilsynet har ingenting å skamme oss over, fastholdt Alvik.

Ny runde i tenkeboksen

Hun valgte å ta permisjon etter stormen av kritikk som kom mot henne i mars. Forrige uke meddelte Alvik at hun var på vei tilbake som helsedirektør. Det falt i svært dårlig jord hos helseminister Tore Tønne og flere ledende stortingspolitikere.

Slik beskriver Alvik prosessen etter dette:

- Jeg tok en ny runde i tenkeboksen. Tore Tønne har ikke lagt press på meg, han har vært en god støtte, og vi har hatt flere gode og konstruktive samtaler i løpet av sommeren.

Hun fastholder at hun er mot aktiv dødshjelp på grunn av hennes legeetikk og kristne tro.

- Nå skal jeg inngå i et spennende forskningsmiljø i Oslo. Jeg skal også arbeide for Statskonsult, forteller den tidligere helsedirektøren.

Dødshjelp-saken

Hun ble kritisert for måten hun behandlet saken mot Bærums-overlegen som var mistenkt for å ha gitt aktiv dødshjelp.

I september 1998 ba fylkeslegen i Akershus helsedirektøren om å oversende saken til politiet. Dette skjedde ikke. I mai 1999 konkluderte Helsetilsynet med at dette ikke var aktiv dødshjelp og frikjente legen.

Daværende helseminister Dagfinn Høybråten anså granskingen som kritikkverdig og mangelfull, og gjenopptok undersøkelsene. Saken ble oversendt politiet.

Helsedirektør Anne Alvik ba om permisjon i mars, etter påtrykk fra helseminister Tore Tønne. Den offisielle begrunnelsen var det voldsomme mediekjøret mot henne. Hun ble innvilget permisjon i seks måneder. Petter Øgar ble konstituert i perioden.

Her kan du lese om dødshjelpsaken som felte Alvik.

<B>GIKK ETTER KRITIKK:</B> Anne Alvik tok permisjon da det stormet som verst etter dødshjelp-saken.