Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Helsedirektoratet fraråder å håndhilse

Ved Oslo universitetssykehus er det innført forbud mot å håndhilse. Det synes Helsedirektoratet er et godt råd.

AVLYSTE: Fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie snakket om valget om å avlyse skifestivalen på Holmenkollen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Fredag er flere skoler stengt som følge av corona-smittede elever. Blant annet er det på Frosta i Trøndelag påvist flere tilfeller av coronavirus-smitte, noe som resulterte i at Borliglia barnehage og Frosta skole holder stengt.

Under Helsedirektoratets daglige pressekonferanse omkring coronasituasjonen i Norge, kunne lege og fagdirektør Svein Lie fredag opplyse om at Helsedirektoratet på dette tidspunktet er kjent med smitte ved minst åtte skoler og én barnehage i Norge.

Som et ytterligere tiltak i å begrense smitten, opplyser han om at Helsedirektoratet anbefaler at vi lar være å håndhilse.

Nær 100 smittede

Torsdag kveld opplyste Folkehelseinstituttet at det var 86 personer i Norge som var registrert smittet. Siden denne oppdatering er det altså påvist smitte hos flere personer i Norge.

- FHI har tallet, og det er slik at det er utvikling nesten like ofte som det blir analysert nye prøveserier, men det er nå rett i underkant av 100 smittede etter det jeg vet, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Er du rammet? Da vil vi høre fra deg. Send en e-post til [email protected]

Elever på flere klassetrinn rundt om i landet holdes hjemme etter påvist smitte blant elever. Lie gjentar myndighetenes oppfordring om å være nøye med personlig hygiene.

- I dag er det en skole i Bærum som er stengt på grunn av coronasmitte, og vi vet at det er registrert smitte hos elever ved minst åtte skoler og en barnehage i Norge. Tiltakene skal være avveid med tanke på situasjonen på stedet og vi gir foreløpig ingen råd om det, forteller han.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ved Oslo universitetssykehus er det innført forbud mot å håndhilse. Det synes Lie er et godt råd.

- Da reduseres en mulighet for smitte, sier han.

Vurderer tiltak for Italia-turister

Under fredagens pressekonferanse sier Lie også at det i disse dager er mange nordmenn som er på vei tilbake fra ferie i Nord-Italia. Helsedirektoratet gjør fortløpende vurderinger omkring hvilke tiltak som skal iverksettes her, opplyser Lie.

- Det vurderes hvilke tiltak som kan være aktuelle å sette inn med tanke på en 14-dagers karantene for dem som kommer derfra. Dette er en diskusjon som pågår, og vi vil komme tilbake med en klar melding om det.

De fleste som har fått påvist coronasmitte i Norge, har blitt smittet etter reiser til Nord-Italia, som er det hardest rammede landet av coronaviruset i Europa. Folkehelseinstituttet fraråder i dag reiser til Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte.

I tillegg frarådes reiser til Iran, Sør-Korea og Hubei-provinsen i Kina.

Ifølge Sky News er det nå over 100 000 personer som er smittet av coronaviruset på verdensbasis. Nesten 3 400 mennesker har dødd som følge av smitten, som nå har spredd seg til over 80 land og territorier.

Det er Kina som er hardest rammet, etterfulgt av Sør-Korea, Italia og Iran.

Hele Norges coronakart