Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsedirektoratet skeptisk til sykepleiere på Facebook

Hele 24 prosent av sykepleierne skriver om jobben på sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én av fire sykepleiere deler opplysninger fra jobbhverdagen på nettet, og én av ti synes det er greit å ha pasienter som venner på Facebook. Helsedirektoratet er skeptisk.

Hele 24 prosent av sykepleierne skriver om jobben på sosiale medier. Det viser resultatene fra en spørreundersøkelse som tidsskriftet Sykepleien har foretatt, skriver Dagsavisen.

34 prosent av sykepleierne er på Facebook, Twitter eller Instagram i løpet av arbeidsdagen, men kun halvparten av dem har drøftet med arbeidsgiver hvordan de skal oppføre seg når de bruker sosiale medier. For helsepersonell som har taushetsplikt, kan en Facebook-glipp få store konsekvenser.

- Alt som gjelder helse og omsorg av enkeltpersoner innehar sensitive personopplysninger. Det er lett for pasienter å bli gjenkjent i små miljøer når de beskrives eller avbildes. Det er et brudd på taushetsbestemmelsen og skal ikke skje, sier seniorrådgiver Tor Ottersen i Helsedirektoratet.

Én av tre sykepleiere oppgir i undersøkelsen at de opptrer både som privatperson og sykepleier i sosiale medier. Én av ti mener det er greit å være venner med pasientene sine på Facebook, mens 38 prosent mener det er i orden å posere i sykepleieruniform på profilbildet sitt..

Også dette reagerer Helsedirektoratet på.

- Sammenblandingen av det private og profesjonelle visker ut en grense. De har møtt vedkommende i en profesjonell rolle hvor de har taushetsbestemmelser. Et vennskap i etterkant på et offentlig område kan lett skli ut, mener Ottersen.

(NTB)

503 Service Unavailable