Helsedirektoratet snudde om karanteneunntak

Helsedirektoratet mente først at ansatte i barnehager og skoler ikke bør få unntak fra smittekarantene på lik linje med personell i kritiske samfunnsfunksjoner. Nå har de snudd.

SNUDDE: Helsedirektoratet, her ved helsedirektør Bjørn Guldvog, endret mening om karanteneunntak for ansatte i barnehager og skoler. Foto: Annika Byrde / NTB
SNUDDE: Helsedirektoratet, her ved helsedirektør Bjørn Guldvog, endret mening om karanteneunntak for ansatte i barnehager og skoler. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Mandag opplyser regjeringen at ansatte i skoler og barnehager får unntak fra smittekarantene i arbeidstida. Denne gruppen må imidlertid teste seg på dag tre og sju etter å ha vært nærkontakt til et bekreftet smittetilfelle for å oppfylle kravene til unntaket.

Unntaket gjelder ikke dersom den ansatte er i samme husstand eller tilsvarende nær et bekreftet smittetilfelle.

Beslutningen ble tatt på bakgrunn av faglige råd fra helsemyndighetene, hvor det går fram at Helsedirektoratet har endret mening om dette fra 15. desember til 27. desember.

Først mente Helsedirektoratet at man ikke bør gi et slikt unntak for ansatte i barnehager og skoler på lik linje med karanteneunntaket for personell i kritiske samfunnsfunksjoner.

Men nå støtter Helsedirektoratet FHIs forslag om å gi et unntak for ansatte i skoler og barnehager som er bredere enn det nåværende unntaket som gjelder for personell i kritiske samfunnsfunksjoner.

KARANTENE: Julen ble annerledes også for Høyres partileder Erna Solberg. Video: Instagram Vis mer

Anbefalingen

Smittekarantene er påkrevd for personer som registreres som øvrige nærkontakter til bekreftede smittetilfeller, men personell i kritiske samfunnsfunksjoner har unntak for dette karantenekravet i arbeidstida.

«Helsedirektoratet støtter FHI sin anbefaling om å gi et snevert unntak for smittekarantene i arbeidstida for lærere og barnehageansatte som er øvrige nærkontakter under forutsetning av at de gjennomfører et testregime på dag 3 og 7», skriver Helsedirektoratet i det faglige grunnlaget som ble sendt til regjeringen 27. desember.

Helsedirektoratet skriver at personell i kritiske samfunnsfunksjoner må testes daglig for å få et slikt unntak fra smittekarantenen i arbeidstida. Dermed er unntaket bredere for ansatte i skoler og barnehager, som bare må testes to ganger for å få dette unntaket.

«Helsedirektoratet støtter FHI i at det er viktig å holde skoler og barnehager åpne, og støtter også at det kan være behov for å erstatte smittekarantene for ansatte som er øvrige nærkontakter dersom de tester seg», skriver Helsedirektoratet, som også kommer med en advarsel:

«Dersom det blir for mange unntak, vil konsekvensene kunne bli at man ikke klarer å få god nok kontroll til at man kan lette på tiltakene, og tiltakene vil kunne måtte opprettholdes lengre».

LOCKDOWN: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, forteller hvorfor vi har unngått ny lockdown. Vis mer

Uenigheten

I dokumentet som ble sendt til regjeringen 15. desember var uenigheten mellom Helsedirektoratet og FHI tydelig.

FHI slo fast at det var smittevernfaglig forsvarlig å gi unntak fra smittekarantenen for ansatte i barnehager og skoler på lik linje med personell i kritiske samfunnsfunksjoner.

Helsedirektoratet anbefalte derimot å ikke gi et slikt unntak for ansatte i barnehager og skoler. De tok imidlertid til orde for å gi mulighet til et snevrere unntak «for å kunne opprettholde tilbud for barn til foreldre i kritiske samfunnsfunksjoner, samt barn og unge med særlige behov».

Øvrige beslutninger

For øvrig har regjeringen nå også besluttet at det nasjonale tiltaksnivået fortsetter på gult nivå i barnehager og skoler, og på rødt nivå i videregående skole.

I dag får barn under 18 år unntak fra smittekarantene om de regnes som øvrige nærkontakter til et smittetilfelle, og det anbefales at de tester seg på dag tre og sju. Nå har regjeringen bestemt at dette unntaket også skal gjelde elever i videregående skole som har fylt 18 år.

Helsemyndighetene anbefaler testing av elever og ansatte i barnehager og skoler i forbindelse med skolestart etter juleferien. Dette for å lettere kunne oppdage smitte og dermed unngå smittespredning i skoler og barnehager. Regjeringen skriver at dersom det ikke er tilstrekkelig testkapasitet, så vil områder med mye smitte prioriteres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer