SLIPPER FORSIKRINGSTRØBBEL?: Røykerne blir kanskje én belastning lettere. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SLIPPER FORSIKRINGSTRØBBEL?: Røykerne blir kanskje én belastning lettere. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Helsedirektoratet støtter røykerne

Er imot forsikringspraksis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedirektoratet oppfordrer forsikringsbransjen til å skrinlegge høyere premier for røykere.

Direktoratet frykter at forsikringsbransjens iver etter å kreve mer penger fra røykerne er starten på en uheldig forskjellsbehandling.

- Vi er skeptiske til at forsikringsbransjen begynner å differensiere forsikringsprisene ut fra om folk røyker eller ikke. Hva blir det neste, og hvor skal grensen gå? Veien er kort til å gi høyere priser for overvektige, eller folk som er lite fysisk aktive og har et usunt kosthold, sier Helsedirektoratets direktør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten.

Han kaller hele forsikringsbransjen inn til møte. Målet er å få en samlet bransje til å roe seg ned, og stoppe det han mener er en uheldig trend, før den egentlig har begynt.

Folk med lav inntekt har gjerne en livsstil som er ugunstig for helsen, ved at de røyker mer, spiser mer usunn mat, og beveger seg mindre enn folk med høyere inntekt og utdanning.

- Det forsikringsbransjen gjør nå, er å belaste en gruppe med lav inntekt med de høyeste forsikringsbeløpene. Det bør ikke skje, sier helsedirektøren.

Storebrand er blant selskapene som vil stille opp på møtet med Larsen. Der vil selskapet forklare hvorfor de setter opp prisene for røykere.

Direktør Jan Otto Risebrobakken sier han ikke skjønner helsedirektørens begrunnelse, og viser til at Storebrand selger private forsikringer og priser tjenestene ut fra risiko.

(NTB)