Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsedirektoratet vurderer gratis prevensjon

Vil ha ned aborttallene. Gode erfaringer fra Nederland.

GRATIS Å STOPPE DISSE? Snart klar med p-pille for menn som ikke inneholder hormoner. Blir den gratis. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
GRATIS Å STOPPE DISSE? Snart klar med p-pille for menn som ikke inneholder hormoner. Blir den gratis. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aborttallene blant ungdom har aldri vært lavere siden registreringen startet i 1979. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

Helsedirektoratet vil ha antallet ytterligere ned, og utreder nå muligheten for å gi folk gratis prevensjon, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen er resultater fra internasjonal forskning og særlig erfaringer fra Nederland. Der er aborttallene lavere enn i Norge, og der er også prevensjon gratis, ifølge avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

- Vi utreder muligheten for å gi kvinner gratis prevensjon, som p-piller, spiral og annen hormonell prevensjon, forteller Øien til ANB.

Hun kan foreløpig ikke si noe mer om konklusjonen i utredningen, som skal oversendes Helsedepartementet til høsten.

Tallene fra Folkehelseinstituttet viser at andelen tenåringsaborter har gått ned i 2010 sammenlignet med 2009, fra 15,9 til 14,1 per 1.000 kvinner.

Totalt ble det utført 15.735 svangerskapsavbrudd i 2010, 39 færre enn året før.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!