Helsedirektoratet vurderer storkjøp av ebolamedisin

Norske myndigheter vurderer en storhandel for å ha ebolamedisin i beredskap hvis nordmenn blir syke under kampen mot ebola i Vest-Afrika.

EBOLAEPIDEMIEN:  Ebola har så langt krevd over 4000 menneskeliv. Dette bildet er tatt i Marshall i Liberia, hvor helsearbeidere frakter vekk en person som har dødd av sykdommen. Foto: EPA/AHMED JALLANZO/NTB Scanpix
EBOLAEPIDEMIEN: Ebola har så langt krevd over 4000 menneskeliv. Dette bildet er tatt i Marshall i Liberia, hvor helsearbeidere frakter vekk en person som har dødd av sykdommen. Foto: EPA/AHMED JALLANZO/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Selv om man lykkes med å utvikle et effektivt legemiddel, erkjenner Helsedirektoratet at det vil være et krevende spørsmål å ta stilling til et eventuelt norsk storinnkjøp.

- Vi vurderer om det er etisk forsvarlig å gjøre det når tilgangen på medisiner er så begrenset og det er så mange som trenger medisinene, sier divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet til VG.

Helsedirektoratet har oppfordret helsepersonell til å melde seg som frivillige i kampen mot det dødelige viruset i Vest-Afrika. Fredag ettermiddag hadde om lag 90 personer meldt sin interesse.

Fortsatt ligger det en ebola-smittet kvinne ved Oslo universitetssykehus. Hjelpearbeideren for Leger Uten Grenser ble smittet i Sierra Leone.

Det finnes i dag ingen legemidler som kan forhindre eller behandle ebola, og legemidler mot sykdommen er fortsatt i et tidlig utviklingsstadium. Ifølge Legemiddelverket har noen eksperimentelle forsøk på dyr vist positive resultater, men det har ikke fullt ut vært forsøkt på mennesker.

Det europeiske legemiddelverket (EMA) gjennomgår nå all tilgjengelig informasjon om legemidler som utvikles for behandling av personer som er smittet av ebolaviruset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer