Helsedirektoratet vurderer storkjøp av ebolamedisin

Norske myndigheter vurderer en storhandel for å ha ebolamedisin i beredskap hvis nordmenn blir syke under kampen mot ebola i Vest-Afrika.

EBOLAEPIDEMIEN:  Ebola har så langt krevd over 4000 menneskeliv. Dette bildet er tatt i Marshall i Liberia, hvor helsearbeidere frakter vekk en person som har dødd av sykdommen. Foto: EPA/AHMED JALLANZO/NTB Scanpix
EBOLAEPIDEMIEN: Ebola har så langt krevd over 4000 menneskeliv. Dette bildet er tatt i Marshall i Liberia, hvor helsearbeidere frakter vekk en person som har dødd av sykdommen. Foto: EPA/AHMED JALLANZO/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om man lykkes med å utvikle et effektivt legemiddel, erkjenner Helsedirektoratet at det vil være et krevende spørsmål å ta stilling til et eventuelt norsk storinnkjøp.

- Vi vurderer om det er etisk forsvarlig å gjøre det når tilgangen på medisiner er så begrenset og det er så mange som trenger medisinene, sier divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet til VG.

Helsedirektoratet har oppfordret helsepersonell til å melde seg som frivillige i kampen mot det dødelige viruset i Vest-Afrika. Fredag ettermiddag hadde om lag 90 personer meldt sin interesse.

Fortsatt ligger det en ebola-smittet kvinne ved Oslo universitetssykehus. Hjelpearbeideren for Leger Uten Grenser ble smittet i Sierra Leone.

Det finnes i dag ingen legemidler som kan forhindre eller behandle ebola, og legemidler mot sykdommen er fortsatt i et tidlig utviklingsstadium. Ifølge Legemiddelverket har noen eksperimentelle forsøk på dyr vist positive resultater, men det har ikke fullt ut vært forsøkt på mennesker.

Det europeiske legemiddelverket (EMA) gjennomgår nå all tilgjengelig informasjon om legemidler som utvikles for behandling av personer som er smittet av ebolaviruset.

(NTB)