Coronavirus

Helsedirektoratets nye anbefalinger

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er uenige om nasjonal skjenkestopp, går det fram av nye vurderinger gjort på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.

ANBEFALINGER: Helsedirektoratet, her ved direktør Bjørn Guldvog, har gitt nye anbefalinger til regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB
ANBEFALINGER: Helsedirektoratet, her ved direktør Bjørn Guldvog, har gitt nye anbefalinger til regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet892
døde 620
påvist smittet 113 000 000+445.0K
døde 2 510 000 +10.0K
Se mer

Mandag formiddag opplyser Helsedirektoratet at de anbefaler å fjerne anbefalingene om å unngå å ha gjester i hjemmet. Det går også fram at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er uenige om hvorvidt den nasjonale skjenkestoppen skal videreføres.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gir sine anbefalinger om smitteverntiltak til regjeringen, men det er regjeringen som til slutt avgjør hvilke tiltak som skal fjernes eller innføres. Regjeringen vil legge fram sine beslutninger for Stortinget mandag klokka 12.

Besøk

Om anbefalinger knyttet til sosial kontakt skriver Helsedirektoratet følgende:

«Helsedirektoratet foreslår at anbefalingen om at aleneboende bare kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand, ikke videreføres etter den 19. januar. Det foreslås også at anbefalingen om å unngå å ha gjester i hjemmet ikke videreføres etter 19. januar.»

Folkehelseinstituttet tilføyer i sine vurderinger at de mener at alle i de kommende ukene i størst mulig grad bør begrense kontakt med andre mennesker, og anbefaler at man kan ha inntil fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer, samt at totalt antall kontakter gjennom ei uke bør begrenses utover nødvendige kontakter i jobbsammenheng, husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Skjenking

Om anbefalinger knyttet til skjenkestopp skriver Helsedirektoratet følgende:

«Helsedirektoratet mener smittesituasjonen fremdeles er uoversiktlig, og vi er bekymret for at åpning for skjenking på serveringssteder skal bidra til å øke mobiliteten og kontakten i befolkningen, og på den måten bidra til smittespredning. Vi mener derfor det er ønskelig å opprettholde forbudet om skjenking av alkohol i ytterligere 14 dager. Vi foreslår derfor ingen forskriftsendringer på dette punktet nå.»

Folkehelseinstituttet foreslår derimot å gå tilbake til de forrige nasjonale anbefalingene knyttet til uteliv og serveringssteder. Dette innebærer innslippsstopp klokka 22, påbud om registreringssystem for gjester ved skjenkesteder, samt å redusere antallet gjester, særlig innendørs.

Folkehelseinstituttet understreker i sine anbefalinger at skjenkestopp fortsatt må vurderes lokalt basert på den lokale smittesituasjonen. Slike lokale vurderinger er grunnen til at for eksempel Oslo har hatt skjenkestopp lenger enn resten av landet.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Skoler

Om anbefalinger knyttet til tiltaksnivå i skolene opplyser Helsedirektoratet at de anbefaler gult tiltaksnivå nasjonalt:

«Helsedirektoratet støtter FHI sine anbefalinger på skole og barnehager. Vi mener at det som hovedregel bør innføres gult nivå nasjonalt, og at rødt tiltaksnivå benyttes i tråd med trafikklysmodellen i smittevernveilederne.»

Hjemmekontor og reiser

Videre opplyser Helsedirektoratet at de fortsatt vil anbefale hjemmekontor for alle som har mulighet til det, de anbefaler også å unngå alle unødvendige innenlands- og utenlandsreiser, samt at de anbefaler at alle universiteter, fagskoler og høgskoler bruker digital undervisning der dette er mulig.

Om sistnevnte skriver Helsedirektoratet følgende:

«Helsedirektoratet støtter FHI sin anbefaling for høyere utdanning som anbefaler tiltak på tiltaksnivå 3, altså at man har økt andel digital undervisning og unngår større forelesninger og sammenkomster.»

Arrangementer

Folkehelseinstituttet anbefaler ulike antallsbegrensninger for private sammenkomster innendørs og utendørs. Innendørs anbefales det en begrensning på maksimalt ti personer, mens utendørs anbefales det en begrensning på maksimalt 20 personer. Dette innebærer en utvidelse av antallsbegrensningene for private sammenkomster, som fram til 19. januar er på maksimalt fem personer.

Om å avlyse eller utsette arrangementer, skriver Helsedirektoratet følgende:

«Helsedirektoratet anbefaler fortsatt, slik FHI også anbefaler, at man avlyser eller utsetter arrangementer som samler personer for ulike bydeler/kommuner/geografiske områder avlyses/utsettes, samt arrangementer som innebærer unødvendig innenlandsreiser for deltakerne. Det er arrangøren som må ta stilling til om arrangementet bør avlyses/utsettes.»

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Treningssentre

Helsedirektoratet anbefaler ikke nye, særlige tiltak for virksomheter som allerede er underlagt krav til smittevernfaglig forsvarlig bedrift. Det betyr at for eksempel svømmehaller, treningssentre og bingohaller kan holde åpent såfremt de drives på en smittevernfaglig forsvarlig måte, med mindre det ilegges lokale restriksjoner.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev Dagbladet at Folkehelseinstituttets forslag knyttet til nasjonal skjenkestopp innebærer skjenkestopp fra klokka 24. Dette var en direkte gjengivelse av Helsedirektoratet, som var feil. Folkehelseinstituttets forslag innebærer innslippsstopp klokka 22, påbud om registrering av gjester for skjenkesteder, og anbefaling om å redusere antall gjester, særlig innendørs.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer