Helsedirektøren kjenner ikke til «rasearkiv»

Helsedirektør Anne Alvik kjenner ikke til at helsemyndighetene førte et sentralt, hemmelig register basert på rase og andre opplysninger like etter krigen og fram til våre dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Statens helsetilsyn arbeider nå med å finne ut hva som ligger bak oppslagene i Dagbladet, sa helsedirektøren på en pressekonferanse i Oslo i dag.

Helsedirektøren setter seg ikke imot at det blir foretatt gransking av opplysninger som er kommet fram i Dagbladet. Avisen skriver at informasjon om personer i ulike grupper ble samlet inn av helsemyndighetene for å kartlegge bærere av dårlige arveegenskaper.

Undersøker

- Hittil har vi ikke klart å finne grunnlag for å slå fast at det har foregått raseregistrering som avisen har beskrevet, sa Alvik.

Helsetilsynet hadde til pressekonferansen funnet fram lover fra 1949 om hjem som mottar åndssvake til pleie, vern og opplæring og om anstalter og hjem for epileptikere med forskrifter til gjennomføring av lovene. Pasienter som kom inn under disse lovene, ble innmeldt til et sentralt register. Det var kjent for Stortinget og omtalt i loven.

I 1957 ble det ifølge instruks fra Sosialdepartementet fastslått hvem som skulle registreres. I 1976 vurderte et utvalg registreringen og deretter ble det besluttet at kartleggingen skulle opphøre.

I åpenhet

- Alt dette skjedde i full åpenhet og var kjent av Stortinget, sa helsedirektøren. Hun kunne ikke skjønne at det var relevant å kalle det «rasearkiv». Praksis fra tiden etter krigen var ifølge Alvik i tråd med datidens tankegang.

- Noen samlet registrering av den type personopplysninger som avisen skriver om, har ikke skjedd, sa hun.

Alvik sa at registrering av pasienter som var samer eller kvener, ble gjort for å klarlegge hvilke språk pasienten brukte.

- Hvis andre hensyn lå bak, er det ukjent for meg, la hun til.

Helsedirektøren ville ikke uttale seg om Norge har grunn til å være stolt av tidligere tiders åndssvakeomsorg.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer