Helsefare stopper sommerens nye turistattraksjon

En sensasjon da tungtvannkjelleren ble gravd fram 74 år etter. Nå har tørkesommeren virvlet opp asbest

VERDENSBERØMT KRIGSARENA: Tungtvannkjelleren på Rjukan ble gjenfunnet i fjor høst, mer enn 74 år etter en av de mest omtalte sabotasjeaksjonene i Norge under andre verdenskrig. Foto: Tomasz Wacko, Norsk Industriarbeidermuseum.
VERDENSBERØMT KRIGSARENA: Tungtvannkjelleren på Rjukan ble gjenfunnet i fjor høst, mer enn 74 år etter en av de mest omtalte sabotasjeaksjonene i Norge under andre verdenskrig. Foto: Tomasz Wacko, Norsk Industriarbeidermuseum. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Nyheten gikk verden rundt da den historisk berømte tungtvannkjelleren på Rjukan ble funnet og gravd fram i fjor høst - 74 år etter det som i praksis var kampen om atombomben midt under andre verdenskrig.

I går skulle den første turistomvisningen ha startet i den historiske kjelleren.

Så kom kontrabeskjeden i siste time: sommerens nye turistattraksjon i Telemark er avlyst.

Årsak: helsefarlig asbeststøv på golvet i tungtvannkjelleren.

- Det har ikke vært regn i lufta her på åtte uker. Det har ført til mer støv enn en normal sommer, og for sikkerhets skyld fikk vi tatt en siste støvprøve inne i kjelleren.

- Svaret kom i går, det var asbest som kan bli virvlet opp i lufta. Derfor må vi dessverre avlyse omvisningene i hele juli, sier direktør Runar Lia i Norsk Industriarbeidermuseum til Dagbladet.

Ingen ledige eksperter

Det umiddelbare problemet er at ingen autoriserte asbest-firmaer kan ta rengjøringsjobben på sparket i fellesferien.

Foreløpig er det i hovedsak interesserte fra hele Østlandet og Agder som har kjøpt 250-kroners-billetter de vil få refundert. Eller kan bruke i august og september.

HISTORISK GJENFUNN: Arkeolog Sindre Arnkværn Telemark fylkeskommune og direktør Runar Lia i Norsk Industriarbeidermuseum da taket på kjelleren ble avdekket i fjor høst. Foto: Tomasz Wacko, NIA
HISTORISK GJENFUNN: Arkeolog Sindre Arnkværn Telemark fylkeskommune og direktør Runar Lia i Norsk Industriarbeidermuseum da taket på kjelleren ble avdekket i fjor høst. Foto: Tomasz Wacko, NIA Vis mer

- Planen var at vi skulle ha fire omvisninger om dagen hver dag i juli med start denne fredagen.

- I august har vi planlagt rundtur i kjelleren og på tomta rundt Vemork fredag, lørdag og søndag. Det regner vi med at vi fortsatt skal få til. I tillegg vil vi prøve å utvide helgetilbudet til september, sier Lia.

Av sikkerhetshensyn blir det bare med 12 personer pr. omvisning.

Det var 28. februar 1943 at elleve norske motstandsmenn og sabotører fikk tatt seg inn i kjelleren og sprengt i stykker en nøkkelproduksjon av bestanddel til tyskernes planlagte atombombe.

75 ÅR ETTER: Kronprins Haakon besøkte utstillingen på Norsk Industriarbeidermuseum under 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork onsdag 28. februar i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
75 ÅR ETTER: Kronprins Haakon besøkte utstillingen på Norsk Industriarbeidermuseum under 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork onsdag 28. februar i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer

Aksjonens kodenavn: Operation Gunnerside.

Eneste gjenlevende

Joachim Rønneberg, seinere kjent som NRK-reporter, er eneste gjenlevende av de 11 sabotørene.

Han fyller 99 år 30. august.

28. februar i år var blant andre kronprinsparet blant gjestene under markeringen av 75-års-jubileet for den verdenskjente sabotasjeaksjonen i den nyoppdagede kjelleren og det like kjente Hydro-anlegget rett under Hardangervidda.

BBC, National Geographic og andre internasjonale presseorganer har gjort fjorårets «gjenfunn» av åstedet kjent langt utover Rjukans, Telemarks og Norges grenser.

En film som «Heroes of Telemark» og tv-serien «Kampen om tungvannet» har gjort selve sabotasjeaksjonen legendarisk lenge før det.

National Geographic fra dypet

- Filmopptakene som National Geographic nylig gjorde her og på mer enn 400 meters dyp i Tinnsjøen av ferja som ble senket, blir tilgjengelig for et norsk og europeisk publikum 5. august. I september kommer et filmteam fra History Channel for å lage sin historie, sier Runar Lia.

Da Vemork-anlegget i sin tid ble bygd, var det vanlig og lovlig med kjemikalier og byggmaterialer som seinere er forbudt.

- Under hele grave- og planeringsprosessen siste året er det tatt prøver av grunnen. Det er påvist tungmetaller og stoffer som i dag står på forbudt-liste. Men mengdene er så små at de ikke utgjør noen helsefare for folk der de ligger, sier direktøren i Norsk Industriarbeidermuseum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer