Helsefarlige forhold i helsekostbransjen

Overvåking, trakassering og innbrudd er virkemidler påstått brukt av et helsekostfirma i en mangeårig konflikt med Bransjerådet for Naturmidler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har dette firmaet, Pharma Nord Norge A/S, fått sine arbeidsmetoder karakterisert i en knusende dom i Oslo byrett: «Å skaffe opplysninger om privatlivet til aktører i bransjen som man oppfatter som brysomme, er metoder som synes lite akseptable for seriøse næringsdrivende,» heter det blant annet i domsslutningen.

Pharma Nord er mest kjent som markedsfører for kosttilskuddet Bio Qinon Q 10. Produktet ble heftig annonsert i ukeblader av tidligere TV-kjendis Knut Bjørnsen. Statens legemiddelkontroll erklærte denne annonsekampanjen ulovlig og anmeldte også Pharma Nord til politiet. Sakene ble henlagt.

Ærekrenket

Pharma Nord anmeldte fire tidligere styremedlemmer i Bransjerådet for Naturmidler for ærekrenkelse etter at dette rådet i 1996 sendte brev til landets helsekostforretninger hvor det ble redegjort for anmeldelsen. Bransjerådet er et servicekontor for Helsekostbransjens Leverandørforening (HL). Pharma Nord er ikke medlem av denne foreningen som har tatt initiativ til opprettelsen av Norsk Register for Naturmidler. Før registrering blir produktet undersøkt av Norsk Medisinaldepot. Ingen av Pharma Nords produkter er registrert.

Overvåket

Fra høsten 1994 følte generalsekretæren i HL at han ble overvåket. I juni 1995 var det innbrudd i farens hytte. Et par måneder seinere ble han oppsøkt av en person som fortalte at han hadde hatt som oppdrag fra Pharma Nord å overvåke ham.
Generalsekretæren anmeldte Pharma Nord til politiet for trakassering og innbrudd. Saken ble etterforsket og henlagt i 1996 etter bevisets stilling. Pharma Nord følte seg ære- krenket etter bransjerådets brev og anla sak. Saksøkers prosessfullmektig var advokat Per Danielsen, mens advokat Paal Olav Berg førte saken for de saksøkte.

Trakassert

Dommer Ingeborg Webster bemerker at retten ikke er i tvil om at generalsekretæren fra 1994 var utsatt for opplevelser som må betegnes både som trakassering og krenking av privatlivets fred. Hun viser tilanonyme telefonoppringninger kveld og natt, telefon til ektefellen med antydninger om utroskap, overvåking fra bil og innbrudd på farens hytte hvor bare hytteboka ble tatt. Retten utelukker ikke at Pharma Nord står bak dette innbruddet, men overvåkeren på oppdrag fra Pharma Nord kan også ha handlet på egen hånd. Derfor finner ikke retten at det er ført sannhetsbevis. Beskyldningen om innbrudd ansees derfor som rettsstridig.

Retten finner imidlertid at Pharma Nord selv er så mye å bebreide for krenkelsen at det ikke ansees rimelig å yte oppreising. De saksøkte blir ikke bare frifunnet, de blir også tilkjent saksomkostninger på til sammen 195000 kroner.