STORFORBRUKER: Helse sør-øst bruker mest penger på konsulenter av de fire statlige helseforetakene. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
STORFORBRUKER: Helse sør-øst bruker mest penger på konsulenter av de fire statlige helseforetakene. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Helseforetakene bruker milliarder på konsulenter

Helse sør-øst har størst utgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tre år har konsulentselskaper håvet inn 2,6 milliarder kroner fra de fire statlige helseforetakene som driver nesten alle landets sykehus. Beløpet utgjør nesten 1 prosent av helseforetakenes totale utgifter. Størst bruk av konsulenter er det i Helse sør-øst, skriver Vårt Land.

Senterpartiet mener det nå har gått for langt. Det er for lett å ty til konsulenter. Flere offentlige ansatte er en bedre løsning, mener partiets stortingsrepresentant Kjersti Toppe, nestleder i Stortingets helsekomité.

- Jeg nekter å tro at det ikke er bedre å ansette disse folkene selv, med mindre det skal utføres helt spesielle oppgaver. Det er stort sett billigere å ansette enn å bruke konsulenter, sier hun.

Også Høyre misliker konsulentbruken.

- Slik situasjonen er nå, er det helt klart for stor bruk av konsulenttjenester i helseforetakene. Dette har bare utviklet seg i én retning: oppover, med et lite unntak i fjor, sier helsekomiteens leder Bent Høie (H).

Sosialistisk Venstrepartis tidligere helsetalsmann Geir-Kjetil Hansen forsvarer imidlertid konsulentbruken. Heller ikke Sykepleierforbundet mener utgiftene til konsulenter er høye, men forbundet konkluderer med at det er for mange konsulenter i helsevesenet.

Konsulentselskapet Deloitte har rundt 100 konsulenter innen helsesektoren. Selskapets pressetalsmann Frode Vik Jensen vil ikke kommentere saken. Konsulentselskapet PwC har fra tirsdag til fredag i forrige uke ikke hatt en eneste person tilgjengelig som kunne kommentere saken. Men det kan konkurrenten KPMG. Lisbeth Normann, leder av KPMGs helse- og omsorgssektor, forteller at konsulenter tilfører helsesektoren merverdi, som økt kunnskap, og hun mener tilbakemeldingene fra helsesektoren er positive.

(NTB)