Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helseforetakene brukte én milliard på konsulenter i fjor

Siden 2005 har konsulentbruken kostet foretakene over 6 milliarder kroner.

DYRE HELSEFORETAK: Helseforetakene brukte én milliard på konsulenter i fjor.
Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
DYRE HELSEFORETAK: Helseforetakene brukte én milliard på konsulenter i fjor. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseforetakene brukte nesten é milliard kroner på konsulenter i fjor. Siden 2005 har konsulentbruken kostet foretakene over 6 milliarder kroner.

Helseforetakene Helse sør-øst, Helse vest, Helse Midt-Norge og Helse nord brukte til sammen 912,8 millioner kroner på å leie konsulenter i fjor, viser tall som Klassekampen har innhentet fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Dette er 50,8 prosent mer enn året før. Bare i 2009 var beløpet enda høyere. Da brukte foretakene 949,1 millioner på å kjøpe konsulenttjenester. Tallene viser at den totale kostnaden er 6,3 milliarder kroner siden 2005.

- Kunne spart penger Det er Helse sør-øst som bruker aller mest. Helseforetaket satte rekord i fjor med 563,4 millioner kroner. Mens de andre foretakene har stabile tall, er det økningen hos Helse sør-øst som trekker forbruket opp i 2012, skriver avisen.

Forklaringen på pengebruken fra sykehusene selv er kjøp av tjenester innen felt som IKT, bygg, økonomi, innkjøp og juridiske tjenester.

- Store deler av driften er outsourcet, og dette har blitt så omfattende at man knapt vet hvem som gjør hva etter hvert, sier professor i helseøkonomi, Bjarne Jensen.

Han mener penger kunne vært spart dersom flere av oppgavene hadde blitt utført med egen, fast arbeidskraft.

Svarer mandag Torgeir Bruun Wyller som er geriatrilege ved Ullevål sykehus og talsperson for Helsetjenesteaksjonen, kaller tallene vanvittige, og mener konsulentbruken er ett av mange eksempler på hvordan viktige avgjørelser forsvinner ut av politikere og helsefaglige ansattes kontroll.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) gikk kraftig ut mot konsulentbruken i Helse-Norge som helsepolitisk talsperson i Høyre i fjor. Han ønsker ikke å kommentere tallene nå.

Helse- og omsorgsdepartementet viser imidlertid til at et spørsmål fra Senterpartiets Kjersti Toppe om konsulentbruken vil besvares i Stortinget på mandag.

(NTB)