- Helseforetakene har ikke frie tøyler

Hvis helseforetakene tror de har fått frie tøyler til å legge ned lokalsykehus, må helseministeren klargjøre, sier Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter flere uker med sykehusstrid internt i regjeringen var Sp-lederen godt fornøyd med at helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) lovet å slå ned på vedtak i helseforetakene om å legge ned lokalsykehus. Men i går skrev Dagsavisen at avsnittet om lokalsykehus er fjernet i oppdragsdokumentet for 2010 mens det tidligere har vært presisert at ingen lokalsykehus skal legges ned.

 —Jeg har ikke fått snakket med helse- og omsorgsministeren, så jeg kjenner ikke bakgrunnen for dette. Men det er ingen vil om at vi er enige om at ingen lokalsykehus skal legges ned. Dersom det er slik at helseforetakene har misforstått og opplever at de nå har fått frie tøyler for å legge ned, må helse- og omsorgsministeren presisere, sier Navarsete til Dagbladet.

Nødvendige runder

 Hun minner om at Soria Moria-erklæringen er et kompromiss. —Vi lever med foretaksmodellen som vi er imot, men motregninga er at ingen lokalsykehus skal legges ned, sier Navarsete. Hun sier det var nødvendig å ta runder internt med Ap og SV for å få ryddet uklarheter av veien.

Ryddet opp
 —Nå er de uklarhetene ryddet av veien. Hvis det er behov for ytterligere presisering, tar jeg for gitt at helse- og omsorgsministeren gjør det, sier Navarsete. Makt til distriktene I dag møter hun representanter for Oslo-makta til debatt om Oslo-dominanser i Norge.

Ikke mot Oslo

 —Det er veldig viktig å presisere at det ikke handler om å flytte ut arbeidsplasser fra Oslo, og det har ikke brodd mot folk i Oslo. Dette handler om makt. Jeg er sikker på at folk i Groruddalen føler seg like langt fra makta som folk i Gudbrandsdalen. Det dreier seg om å spre makt og avgjørelser, sier Navarsete til Dagbladet. I løpet av vinteren har hun hatt møter med politikere, næringslivsfolk og mediefolk i Bergen, Bodø, Bø, Gjøvik og Trondheim for å finne ut hva som kan gjøres for å spre makt og øke veksten i hele landet i framtida. Et utvalg skal utrede hva som kan gjøres for å sikre kompetansearbeidsplasser i privat og offentlig sektor i hele landet i framtida.

Hele landet
 —Sett fra Distrikts-Norge virker det som det meste av politisk, økonomisk og mediemakt er samlet i en liten sirkel mellom Aker Brygge og Akersgata. Hvordan skal vi sikre at de som tar utdanning ikke må til Oslo for å få jobb, men kan bli ute i Distrikts-Norge? Oslo har en enormt viktig funksjon, men ikke alle kompetansemiljøer trenger å ligge i Oslo. Vi må tørre å ta slike diskusjoner. Det handler om hvordan landet skal se ut om 50 år. Sverige gjorde helt andre valg enn Norge på 70-tallet, og der er landsbygdene i stor grad avfolket. De valgene vi tok her, med å etablere for eksempel flyplasser og høyskoler rundt om i landet, har hatt enorm betydning. Det har vært en del av en strategi. Nå må vi legge strategi for framtida, og nå har jeg som regionalminister sjansen til det, sier Navarsete.

MAKT: Det var nødvendig å ta interne runder om lokalsykehusene for å slå fast hva som ligger i Soria Moria-kompromisset, sier Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete. I dag drøfter hun Oslo-dominansen i Norge med blant andre KS-direktør Sigrun VÅgeng, konserndirektør i TV2 Alf Hildrum og professor Frank Aarebrot.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MAKT: Det var nødvendig å ta interne runder om lokalsykehusene for å slå fast hva som ligger i Soria Moria-kompromisset, sier Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete. I dag drøfter hun Oslo-dominansen i Norge med blant andre KS-direktør Sigrun VÅgeng, konserndirektør i TV2 Alf Hildrum og professor Frank Aarebrot. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer