Helseforsikringer i kraftig vekst

Nå har nær 550.000 nordmenn tegnet forsikring for å slippe unna sykehuskø. 90 prosent har forsikringen gjennom jobben.

- ANSATTGODE: Mange får helseforsikringer gjennom jobben. Legetimeapper og helsetelefoner øker i popularitet.
- ANSATTGODE: Mange får helseforsikringer gjennom jobben. Legetimeapper og helsetelefoner øker i popularitet.Vis mer

(Finansavisen): Per 30. september hadde 549.882 nordmenn helseforsikring, ifølge tall fra Finans Norge. Det er en økning på seks prosent fra andre kvartal i år. Sammenligner man med samme periode i 2016 er oppgangen på 15 prosent.

De aller fleste får helseforsikringen gjennom jobben. Bare 10 prosent, eller i overkant av 56.000 nordmenn, har kjøpt privat, ifølge Finansavisen.

- Forebygger sykefravær

Anette Brown, fagdirektør for personforsikringer i forsikringsmegleren Aon, gir råd til bedrifter som skal kjøpe helseforsikringer til ansatte.

Hun mener det er to årsaker til den sterke veksten:

- Bedriften mener den kan forebygge høyt sykefravær samtidig som det er et ansattgode. For bedriftseiere blir helseforsikring sett på som billig sammenlignet med for eksempel uføreforsikringer, men man kan likevel få en god effekt, sier hun til Finansavisen.

Hun forteller til avisen at helseforsikringer også tilbys av flere selskaper for å tiltrekke seg talenter.

- Hvis man kjemper om de samme talentene er det mer sannsynlig at man har tilsvarende ordninger. Dette ser man gjerne innen finans og offshore. Der er det generelt gode ordninger og helseforsikringer er en av dem.

Raskere behandling

Per dags dato er det åtte aktører på markedet. If slo seg sammen med markedslederen Vertikal Helse i fjor. Ellers har Gjensidige, Storebrand, Tryg og SpareBank 1 og Conan vært på markedet en stund, ifølge avisen.

DNB og Protector etablerte seg i fjor.

- Er det stor forskjell på innholdet i forsikringene?

- Jeg vil si at det er snakk om nyanser. Men helseforsikring består av mange elementer som gjør at det er mye å sammenligne, og det kommer an på hva man er opptatt av å forebygge og hva man er opptatt av å tilby, sier Brown til avisen.

- Raskere behandling og tilgang til behandling man ikke ville fått ellers er det viktigste som tilbys i helseforsikringene. Det at man kan få tilgang til behandling i utlandet når det i Norge ikke dekkes av staten er også et viktig tilbud. Dette er få tilfeller, men de har stor effekt når de inntreffer, forteller hun til avisen.

Dyrt privat

En helseforsikring koster ifølge avisen i snitt 2.500–3.000 kroner i året, men privat kan det bli mye dyrere, og prisene øker som oftest med alderen.

- Tilbyderne opererer ofte med femårs intervaller. Det betyr at når man kommer over 40-45 år begynner det å bli dyrt dersom man betaler selv, sier Brown til avisen.

Andre økonominyheter:

Så mye bør du ha i årslønn
Supermegler skal selge fire boliger i Oslo for nær 400 mill.
Fem taperaksjer på børsen