MYE PENGER: Fagforbundets leder Mette Nord er kritisk til at kommersielle aktører i omsorgssektoren får midler fra det offentlige.
MYE PENGER: Fagforbundets leder Mette Nord er kritisk til at kommersielle aktører i omsorgssektoren får midler fra det offentlige.Vis mer

Oppkjøp av Aleris

Helsegigant kjøpte Aleris. Kan selv bli saksøkt

Fagforbundet var i gang med å forberede søksmål mot Ambea allerede før det ble kjent at velferdsgiganten kjøper opp omsorgsselskapet Aleris.

I dag kom nyheten om at selskapet Aleris, som tidligere i år ble saksøkt for til sammen 35 millioner kroner, selger omsorgsvirksomheten med barnevern, personlig assistent og psykisk omsorg til den svenske velferdsgiganten Ambea.

- Dette betyr ingenting. Vi fortsetter jobben og jobber videre med selve søksmålet. De har kjøpt selskapet med hud og hår, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Dagbladet.

26 konsulenter som har jobbet på oppdrag for Aleris, krever til sammen 35 millioner kroner i erstatning for manglende overtidsbetaling, feriepenger og pensjon. Konsulentene mener også at de har krav på fast jobb.

Rettssaken vil gå for Oslo tingrett fra januar.

Konsulentene, som går til søksmål mot Aleris, har jobbet på oppdrag som selvstendig næringsdrivende i flere av Aleris Ungplan & BOIs omsorgsboliger rundt om i landet. Her kjøper ulike kommuner plass til brukere som ikke klarer å bo alene på grunn av rus- eller psykiatriproblematikk.

Les alle Dagbladets saker om Aleris her.

Søksmål mot Ambea

Nord opplyser at Fagforbundet også i disse dager forbereder søksmål mot Ambea.

- Vi holder også på med å forberede søksmål for medlemmer i Heimta Vitale som eies av Ambea. Søksmålene er identiske og handler om utstrakt konsulentbruk, sier Nord.

Heimta Vitale er et annet av Norges ledende, private omsorgsselskaper.

Kanaliserer søkk mye penger

Ambea betaler omkring 2,6 milliarder svenske kroner for Aleris Omsorg i Sverige, Danmark og Norge.

- Det viser at dette er blitt en offentlig finansiert industri hvor det kanaliseres ut søkk mye penger. Det er ikke sunt med tanke på konkurranse eller risiko, sier Nord.

Hun peker på at den demografiske utviklingen med et økende antall eldre i samfunnet blir sett på som lønnsom for disse selskapene.

- Man ser på den demografiske utviklingen som en mulighet til å investere, som en lønnsom investering å bygge seg opp og tilby tjenester. Det er liten risiko så lenge politikerne sender signaler om at kommersielle helsetjenester skal finansieres av det offentlige. Det er kynisk kapital som styrer utviklingen av helse og omsorgstjenestene. Dette gjør tjenestene ekstremt sårbare, sier Nord.

- Pengene går rett inn i investeringsfond i stedet for å brukes på tjenestene, sier Nord.

Felles verdier

Ifølge en pressemelding fra Aleris vil avtalen om å gå sammen med Ambea gjennomgås av konkurransemyndighetene.

Dagbladet har vært i kontakt med Aleris for kommentar, men blir henvist til dagens pressemelding fra selskapet.

- Aleris Omsorg Norge har hatt en sterk utvikling med god vekst og utvidet tjenestetilbud. Stadig flere offentlige oppdragsgivere har vist oss tillit ved å la Aleris Omsorg Norge drive velferdstjenester av høy kvalitet for dem, uttaler Erik Sandøy, Aleris Omsorg Norges administrerende direktør i pressemeldingen.

Ifølge uttalelsen mener Sandøy at Aleris og Ambea har et felles grunnlag når det gjelder verdier, kultur og syn på kvalitet og innovasjon.

- Vi passer bra sammen og kan sammen bygge Nordens ledende omsorgsforetak for kvalitets- og innovasjonsutvikling, sier han.