- Helsehjelp ble forsinket på grunn av politiaksjonen på Utøya

Helseministeren får evaluert helsevesenets innsats 22. juli.

REDEGJØR FOR EVALUERINGSRAPPORT: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen. Rapporten er utarbeidet av Helsedirektoratet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, og arbeidet har vært ledet av professor Inggard Lereim.  Foto: Erlend Aas / Scanpix
REDEGJØR FOR EVALUERINGSRAPPORT: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen. Rapporten er utarbeidet av Helsedirektoratet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, og arbeidet har vært ledet av professor Inggard Lereim. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 12.15 i dag fikk helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen overlevert rapporten med en gjennomgang av helsesektorens innsats etter terrorhendelsene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Rapporten er utarbeidet av Helsedirektoratet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, og arbeidet har vært ledet av professor Inggard Lereim. 

Lereim og Strøm-Erichsen var til stede på dagens pressekonferanse sammen med direktør i Helsedirektoratet Bjørn-Inge Larsen, generaldirektør ved Socialstyrelsen i Sverige og leder av den internasjonale referansegruppen Lars Erik Holm og assisterende direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog.

- Rapporten er viktig og jeg er glad den nå har kommet, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagbladet.

I rapporten peker Helsedirektoratet på en hovedmangel ved nødaksjonen på Utøya:

Manglende tilgang «Gitt de betydelige helsepersonellressurser og transportressurser som relativt raskt var tilgjengelige, anser vi at manglende tilgang til skadestedet var den mest begrensende faktoren når det gjelder helsetjenestens evne til å yte helsehjelp under Utøya-aksjonen.

Dette skyldes dels at skadestedet var på en øy, men særlig at det tok tid for politiet å sikre skadestedet på grunn av den sikkerhetsrisikoen som forelå på grunn av skytingen, mistankene om flere gjerningsmenn samt risikoen for at det var utplassert sprenglegemer både i gjerningsmannens bil på Utvika kai og andre steder på Utøya.

Manglende tilgang til skadestedet for helsepersonell medvirket til at det i all hovedsak var polititjenestemenn som kunne yte livreddende førstehjelp. Innsatsen deres er diskutert et annet sted i rapporten.», heter det i vurderingsrapporten.

Polititjenestemennenes innsats på stedet får skryt i rapporten.

- Basert på den kritikken som har fremkommet i media om at helsepersonell ikke ble sendt ned til Utvika kai mens privatpersoner evakuerte skadde, mener vi at både AMK og ambulansetjenesten i samarbeid med politiet må gjennomgå rutinene sine for hvordan de skal håndtere situasjoner med økt risiko for helsepersonell, heter det videre.

- Besto prøven Bjørn-Inge Larsen førte ordet ved pressekonferansens innledning, og sier Norge har fått hjelp av Sverige og England - som selv har opplevd terroraksjoner - i evalueringen.

- Det er sjelden vi har sett en utfordring av denne dimensjonen, sier Larsen.

- Det er sekundene og minuttene som redder liv. Derfor er helsetjenestenes respons umiddelbart en svært viktig faktor, sier Larsen.

Larsen roser de involverte kommunenes innsats, og slår fast: - Helsetjenestene ble satt på en uvant stor prøve. Helsetjenestene besto prøven.

Imidlertid, sier han, er det flere læringspunkter og forbedringer som må bli bedre. Det overlater Larsen til professor Lereim å redegjøre for.

MOTTAR EVALUERING: Helse-og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
MOTTAR EVALUERING: Helse-og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det er alltid slik at noe kan gå bedre, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet etter at hun har fått overlevert rapporten.

- Vi vil ha en ny runde med fylketsnemda angående medisinsk oppfølging. Vi skal gjøre det vi kan for at de som trenger hjelp, får hjelp, legger hun til.

Pårørende bisto Ingard Lereim sier de pårørende og representanter for de pårørende har gitt verdifull hjelp i evalueringen - slik leder for støttegruppen Trond Henry Blattmann sa til Dagbladet tidligere i dag - og roser denne hjelpen.

Han sier at også de tre mest involverte kommuner, Oslo, Ringerike og Hole, har bistått med viktig informasjon.

Lereim bruker ordet «eminent» om den voldsomme innsatsen til Oslo universitetssykehus da de mottok et voldsomt antall pasienter på kort tid 22. juli.

Han sier imidlertid at kapasiteten ikke nødvendigvis ble utnyttet til det fulle 22. juli, blant annet var det ubenyttet kapasitet på Akershus universitetssykehus.

- Vi har en enorm kapasitet, sier Lereim.

Kartlegge belastninger Helsedirektoratet anbefaler at andre kartleggingsrunde iverksettes.

- Som et ledd i aktiv oppfølging av de rammede etter 22.07.11, bør det nå iverksettes ny kartlegging av belastninger etter hendelsene på Utøya. Ved kartleggingen 3-4 måneder etter hendelsene, er det særdeles viktig å fange opp om problemene er vedvarende eller har avtatt.

Lereim sier Norge må gå igjennom reglene for helsepersonells mulighet til å gå inn i skarpe soner - for eksempel å gå tettere på et åsted der det foregår en skarp politiaksjon. Han kritiserer også ledelsen, eller mangelen på ledelse, av luftambulansene 22. juli.

- Det var ingen felles styring på luftambulansene som var i lufta, sier Lereim.