Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helsehjelp til pasienter som ikke vil

Regjeringen vil endre pasientrettighetsloven slik at pasienter som yter motstand eller ikke kan gi samtykke til hjelp, kan sikres helsehjelp når det er helt nødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Målet med lovforslaget er å få så klare regler at bruken av tvang kan forebygges og begrenses, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen (H). Forslaget sendes ut på høring med frist 14. juni.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet viser tilbakemeldinger fra helsetjenesten og andre berørte at det i dag gis helsehjelp til personer som ikke samtykker og som motsetter seg hjelpen.

Særlig gjelder dette personer med demens. I dagens helselovgivning er det uklart om og i hvor stor grad det kan brukes tvang i helsetjenesten, og derfor vil statsråden endre loven.

- Det foreslås strenge vilkår for å kunne bruke tvang. For det første skal det å unnlate å gi helsehjelp kunne føre til vesentlig helseskade. For det andre skal helsehjelpen anses strengt nødvendig, og for det tredje skal tiltakene stå i forhold til behovet for helsehjelpen, sier Gabrielsen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!