- Helsejournalistikk er helsefarlig, mener professor

- Dagbladet er en større fare for folkehelsen enn kruttlappistolen, selv om de ligner på hverandre, sier professor i medisin Per Fugelli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Får vi vondt av alt vi vet?» var tittelen på Fugellis foredrag under Nasjonalforeningen for folkehelsens konferanse på Oslo Plaza om belastningslidelser i dag.

  Fugelli refererer til en rekke avisoppslag han mener kan skape unødig frykt hos folk, og dessuten ødelegge for den nyttige helseinformasjonen:

  - Kruttlappistoler gir barn varige hørselsskader. Dine gassfylte joggesko kan ta fyr. Her får du kreft. Den smittefarlige maten. Du kan få infarkt av kokekaffe. Kast pålegget. Juletreet er helsefarlig. Nøtter truer julehelsen.

  - Dagbladet er ikke alene om å skremme alle oss som tror vi er friske, men Dagbladet er verst, sier Fugelli.

Tror vi mestrer naturen

- Den nye misjonsbefalingen fra Helse- og sosialdepartementet og mediene er: Gå ut og gjør alle folkeslag til mine pasienter. Det moderne mennesket vil ha null risiko for skade, sykdom og lidelse. Avvik fra skjønnhetsidealet og 100 prosent velvære defineres som sykdom. Vi får et medisinsk forskremt folk, sier Per Fugelli.

  - Vi har en illusjon av å mestre naturen, av at vitenskapen er allmektig. Hvorfor skal vi da godta sykdom, smerte, lidelse og en naturlig død? Økonomiske krefter gjør helse til salgsvare, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer