- Helsejournalistikk er helsefarlig, mener professor

- Dagbladet er en større fare for folkehelsen enn kruttlappistolen, selv om de ligner på hverandre, sier professor i medisin Per Fugelli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Får vi vondt av alt vi vet?» var tittelen på Fugellis foredrag under Nasjonalforeningen for folkehelsens konferanse på Oslo Plaza om belastningslidelser i dag.

  Fugelli refererer til en rekke avisoppslag han mener kan skape unødig frykt hos folk, og dessuten ødelegge for den nyttige helseinformasjonen:

  - Kruttlappistoler gir barn varige hørselsskader. Dine gassfylte joggesko kan ta fyr. Her får du kreft. Den smittefarlige maten. Du kan få infarkt av kokekaffe. Kast pålegget. Juletreet er helsefarlig. Nøtter truer julehelsen.

  - Dagbladet er ikke alene om å skremme alle oss som tror vi er friske, men Dagbladet er verst, sier Fugelli.

Tror vi mestrer naturen

- Den nye misjonsbefalingen fra Helse- og sosialdepartementet og mediene er: Gå ut og gjør alle folkeslag til mine pasienter. Det moderne mennesket vil ha null risiko for skade, sykdom og lidelse. Avvik fra skjønnhetsidealet og 100 prosent velvære defineres som sykdom. Vi får et medisinsk forskremt folk, sier Per Fugelli.

  - Vi har en illusjon av å mestre naturen, av at vitenskapen er allmektig. Hvorfor skal vi da godta sykdom, smerte, lidelse og en naturlig død? Økonomiske krefter gjør helse til salgsvare, sier han.

Streber etter det perfekte

Per Fugelli mener at dagens mennesker lider i en evig streben etter det perfekte.

  Han forteller hva en helsesøster i Uranienborg i Oslo sa var det største helseproblemet i hennes hverdag: Gode mødre med dårlig samvittighet.

  Fugelli tillegger mediene et stort ansvar.

  - De driver heltedyrkelse av medisinske supermenn og markedsfører vidunderkurer. De bringer sjokk og gru ved å vise fargebilder av kjøttetende bakterier. Og flommen av oppslag om hvor farlig alt er, gjør mange immune mot helseopplysning. Folk gir blaffen også i den holdbare og vesentlige helseinformasjonen, sier han.

- Forakt for folkevettet

- Folk har ikke godt av å bli skremt, sier Per Fugelli til NTB. - Det uttrykker en helt forkastelig forakt for folkevettet. Det er ikke nødvendig å spissformulere helseinformasjon for å nå fram til folk, men det kan være nødvendig for å selge.

  Han mener den verste konsekvensen av unyansert helsejournalistikk er at folk forledes til å tro at helse er noe de avgjør selv, gjennom levevaner, kosthold, sexliv og sentralstøvsuger.

  - Fordeling av arbeid, levekår og verdighet er viktigere enn fordeling av kolesterol og blodtrykksverdier, sier Per Fugelli.

(NTB)

<B>HELSEFARLIG:</B> Professor Per Fugelli ... med nye advarsler ...