Helsekøen skaper 1,2 millioner fraværsdager

Helsekøene skaper minst 1,2 millioner unødvendige fraværsdager, og tapper statskassen for 600 millioner sykepenge-kroner. Det går fram av en undersøkelse SINTEF Unimed har gjennomført og som Næringslivets Ukeavis gjengir i sitt siste nummer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er innhentet tall og vurderinger fra 96 primærleger, 5 trygdekontorer og 1.600 personer som nå er friske etter å ha vært sykemeldt i åtte uker eller mer.

Det verste bildet tegnet trygdekontorene, som opplyste at 42 prosent av de langtidssykemeldte får unødig forlenget sine sykemeldinger på grunn av for dårlig kapasitet i helsevesenet.

Mer forsiktig var anslaget fra primærlegene, som rapporterte at mellom 17 prosent og 22 prosent av de langtidssykemeldte står for lenge i kø.

Av de 1.600 friskmeldte pasientene som vurderte sin egen situasjon, mente 16 prosent at de hadde vært sykemeldt lenger enn nødvendig på grunn av kø.

Prosenttallet betyr at 1,2 millioner fraværsdager og at 600 millioner kroner i sykepenger sløses bort for bedrifter og samfunnet fordi ansatte unødig står i kø, skriver ukeavisa.