Helseløfte: - Det offentlige må utfordres

Erna Solberg og helseminister Bent Høie vil styrke Fritt behandlingsvalg, dersom de får beholde makta. Nå vil Høyre at 100 000 flere pasienter skal ta i bruk behandlingsvalg de neste fire åra.

VALGLØFTE: Erna Solerg, Bent Høie og Tone Trøen besøkte Haraldvangen, Hurdalsjøen. Nå vil de utvide tilbudet om Fritt behandlingsvalg, dersom de får beholde makta til høsten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VALGLØFTE: Erna Solerg, Bent Høie og Tone Trøen besøkte Haraldvangen, Hurdalsjøen. Nå vil de utvide tilbudet om Fritt behandlingsvalg, dersom de får beholde makta til høsten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HURDAL (Dagbladet) Torsdag la Høyre med statsminister Erna Solberg i spissen ut på sin første, offisielle valgkampturné.

Første stopp på turen, var Hurdalsjøen Recoverysenter, som er finansiert av offentlige midler gjennom ordningen Fritt behandlingsvalg.

Her la Solberg, helseminister Bent Høie og stortingspresident og toppkandidat i Akershus, Tone Trøen, fram et av sine store valgkampsaker: En styrking av nettopp Fritt behandlingsvalg.

Nå ønsker de at 100 000 nye pasienter skal få ta i bruk ordningen de neste fire åra.

Vil utvide ordningen

Fritt behandlingsvalg betyr at pasienter selv kan velge blant offentlige og godkjente, private behandlinger. Regningen tas av det offentlige.

Målet er at det skal gi pasienten større frihet til å velge den behandlingen som er best for seg, uavhengig av lommeboka.

Tall fra Helsedirektoratet viser at bruken økte med 20 prosent fra 2020 til 2021. Men det stopper ikke der, om Høyre får det som de vil.

Nå lover de velgerne følgende, om de får sjansen til å lede landet de neste fire åra:

  • At 100 000 flere pasienter skal ta i bruk behandlingsvalg de neste fire åra. Siden 2015 har 60.000 benyttet ordningen.
  • Å innføre fritt behandlingsvalg som standard, slik at flere får informasjon om sin rett. De mener nemlig det er grunn til å anta at mange ikke får informasjon om tilbudet i dag.
  • Å gi pasientene mer valgfrihet gjennom å utvide ordningen med fritt behandlingsvalg, ved at det gjelder flere former for behandling.

- Vil komme etter

- Det er to grunner til at vi vil utvide denne ordningen. Hovedgrunnen er at vi mener folk skal ha rett til å velge det behandlingstilbudet som passer dem best. Det er særlig viktig innen rus og psykisk helsevern, hvor vi både trenger mer kapasitet, men også det at man skal få lov til å gjøre valgene selv. Det gir et bedre utgangspunkt for behandlingen, sier Solberg til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer