GIR SKRAPE:: Harald Norvik har tidligere vært blant annet Statoil-sjef , SAS-styreformann og statssekretær for Arbeiderpartiet. Nå er han sterkt kritisk til Helsedepartementets behandling av firmaet NorChip, hvor han er styreleder. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
GIR SKRAPE:: Harald Norvik har tidligere vært blant annet Statoil-sjef , SAS-styreformann og statssekretær for Arbeiderpartiet. Nå er han sterkt kritisk til Helsedepartementets behandling av firmaet NorChip, hvor han er styreleder. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Helseministeren får skrape fra tidligere Statoil-sjef

Harald Norvik slakter helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsens saksbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg har ikke vært borti en Kafka-liknende stemning som dette, sier Harald Norvik til Dagbladet.

Den tidligere Statoil-sjefen og Ap-statssekretæren er styreleder i det norske firmaet NorChip. I årevis har helseekspertisen kranglet om firmaets test for å påvise HPV-viruset, et virus som kan framkalle livmorhalskreft.

Utelukkes Fra nyåret fører en ny forskrift fra Helsedepartementet til at NorChips HPV-test utelukkes fra å få refusjon. Forskriften viser til Helsedirektoratets retningslinjer.

Norvik mener NorChip er offer for urent spill fra topper i helse-Norge. Han er frustrert over Helse- og omsorgsdepartementet, som ledes av partifellen Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Jeg har bedt om å få et møte med statsråden flere ganger, sier Norvik. Rett før jul fikk han et møte med statssekretær Robin Kåss,
Dagen etter møtet leste han i Dagens Medisin at NorChips test mister refusjonen.

- Oppsiktsvekkende - Det er oppsiktsvekkende at jeg på det møtet ikke fikk vite hva som er de faktiske forhold. Det er en saksbehandling under enhver kritikk, sier han til Dagbladet.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Robin Kåss. Helsedepartementet har ikke villet svare på Norviks kritikk. «Alle tester som godkjennes av retningslinjene vil få refusjon, og så er det Helsedirektoratet som lager retningslinjer», skriver departementet i en e-post. En informasjonsmedarbeider henviser alle spørsmål til Helsedirektoratet.

- Ført bak lyset I et brev til Anne-Grete Strøm-Erichsen skriver Norvik at statsråden er ført bak lyset av Kreftregisteret og Helsedirektoratet. Han skriver at Kreftregisteret i en fersk evaluering som konkluderte negativt om NorChips test, ser bort fra hvordan testen er forutsatt brukt.

FÅR SKRAPE: Helse og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får skrape av partifellen Harald Norvik for departementets saksbehandling. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FÅR SKRAPE: Helse og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får skrape av partifellen Harald Norvik for departementets saksbehandling. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Ifølge Norvik viser direktoratet og Kreftregisteret til en «offisiell testplan» for HPV-testene som egentlig ikke har en slik status, som et påfunn for å utelukke NorChip-testen. Han reagerer sterkt på det han mener er departementets manglende vilje til å sette seg inn i saken.

- Det er så få mennesker som har forutsetninger for å vurdere dette, at det blir en strid mellom fagfolk. Da er det desto viktigere at departementet og de som har saksbehandlingen, setter seg inn i saken, sier Harald Norvik.

- Ikke trygg nok Helsedirektoratets Hans Petter Aarseth og Kreftregisterets direktør Giske Ursin avviser at de er ute etter å knekke NorChip.

- NorChip har rett og slett en test som ikke er trygg nok for norske kvinner, sier Ursin til Dagbladet.
Hun mener at en ekstra celleprøve som brukes i forbindelse med NorChips test, ikke kompenserer for at færre kvinner i utgangspunktet fanges opp.
- Celleprøven har enda mindre evne til å fange opp sykdom enn HPV-testen.

- Desperat Ursin sier at mange kvinner dessuten ikke møter til den ekstra celleprøven. At det ifølge NorChip ikke finnes noen «offisiell testplan», kaller hun en «desperat påstand», og henviser til informasjon på Kreftregisterets hjemmesider.

Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet skriver til Dagbladet at Norge har et «nasjonalt besluttet screeningprogram som det forutsettes at alle følger».
Ifølge Aarseth får screeningprogrammet mot livmorhalskreft fra årsskiftet status som nasjonal retningslinje.

DIREKTØR:Kreftregisterets direktør Giske Ursin. Foto: Ann-Elin Wang.
DIREKTØR:Kreftregisterets direktør Giske Ursin. Foto: Ann-Elin Wang. Vis mer