Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helseministeren har lurt og feilinformert sine egne

SV anklager helseminister Ann-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for å feilinformere. Høyre mener hun har lurt sine egne.

Ap-slag om funksjonshemmedes rettigheter:  På Aps landsmøte som begynner i morgen, torsdag, er det ventet at helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) og Stoltenberg vil bli kritisert for sin motstand mot rettighetsfesting av personlige assistenter til funksjonshemmede. SV går nå ut og hevder at hun feilinformerer om utgifter. 

Foto: Nina Hansen , Dagbladet
Ap-slag om funksjonshemmedes rettigheter: På Aps landsmøte som begynner i morgen, torsdag, er det ventet at helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) og Stoltenberg vil bli kritisert for sin motstand mot rettighetsfesting av personlige assistenter til funksjonshemmede. SV går nå ut og hevder at hun feilinformerer om utgifter. Foto: Nina Hansen , Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slaget om hvorvidt funksjonshemmede skal ha rett til personlig assistent, er ventet å stå på Aps landsmøte, som begynner i morgen, torsdag.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vendte i høst tommelen ned for rettighetsfesting, bl.a. fordi det vil gi «betydelige» utgiftsøkninger.

Karin Andersen, nestleder i stortingets arbeids- og sosialkomite, og fra regjerings-partiet SV, går nå i rette med helsedepartementet og Ap-statsråden Strøm-Erichsen. 

- De setter opp regnestykker jeg mener er feil. Mange i Ap er enige med oss i det. Jeg har ikke hørt om mange i Ap som er i mot rettighetsfesting. Tvert i mot har jo en rekke stortingsrepresentanter skrevet under opprop på at de ønsker rettighetsfesting. Den pågående dragkampen før og på Aps landsmøte er derfor viktig, sier Karin Andersen til Dagbladet.

- Misforstår Stoltenberg og ledelsen hvis de tror at BPA kan bli et milliardsluk?

- En rettighetsfesting koster ikke mer. Man får bare selv bestemme om man heller vil ha de samme timene med assistent. Så skal jeg tolke dem snilt, gjør de vel det. Ikke at alle har forståelsen av hvor viktig det er å sikre folk assistanse for å leve et nogenlunde selvstendig liv under mest mulig like vilkår, sier Andersen.

- Strøm-Erichsen har lurt Ap Høyres Bent Høie, leder av stortingets helsekomite, går enda lenger i kritikken av Strøm-Erichsen.

- Jeg mener helseministeren har lurt Aps gruppe, sier Høie til dagbladet.no.

Han viser til at VG i dag skriver at helseministeren i møte med Ap-gruppa skal ha operert med svimlende 18 millirder i utgifter ved rettighetsfesting i Sverige. Men den svenske modellen er ikke sammenliknbar med den foreslått i Norge, fastslår alt fra SV til Høyre og FrP.

- Helseministeren feilinformerer:  Karin Andersen (SV). Torbjørn Grønning / Dagbladet
- Helseministeren feilinformerer: Karin Andersen (SV). Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Helseministeren skremmer med kommune-øknomi basert på en modell ingen har tatt til orde for i Norge.

- Den modellen tilsier at folk nærmest selv bestemmer hvor mange timer de skal ha. Ingen har foreslått dette. Ved rettighetsfesting i Norge vil det fortsatt være kommunene som dimensjonerer tjenesten. Men hvis brukeren ønsker at assistenten skal gå på fotballtreninga med ungene, i stedet for å vaske gulvet en dag, så må hun få bestemme det, sier Høie.

- Denne saken handler ikke om økonomi, men om hvem som skal bestemme hvem som skal være assistent og hva assistenten skal hjelpe til med. Vi mener at det er folk selv, ikke kommunen. Det er en rett som må lovfestes. Resultatet kommer til å bli at flere funksjonshemmede, som i dag møter ulike barrierer, får muligheten til å jobbe, sier Høie.

- Vårt eneste håp nå er at Aps gruppe trosser regjeringen, sier Høie.

Han kommer til å fremme en lovforslag om rettighetsfesting av BPA til våren, dette parallelt med regjeringens forslag til ny helse- og sosiallov, der det pr. nå ligger an til at rettighetsfesting frarådes.

- Hvis de i Ap, SV og Sp som er for dette også stemmer for det, så er det flertall i stortinget, sier Høie.

Oslo Arbeiderparti og Vestfold Arbeiderparti har meldt inn forslag om rettighetsfesting til helgens landsmøte. Oslo Ap har bl.a. strødd sand over følgende uttalelse fra Ellingsrud Arbeiderpartilag: 

«En trenering av denne saken er uakseptabelt!»

Men Ap-sentralstyrets kommentar til Oslo Aps forslag - som også støttes av flere fylkeslag over hele landet - er ikke lystelig lesning for rettighets-forkjemperne. Sentralstyret, som ledes av statsminister Jens Stoltenberg, hevder merkostandene kan bli «betydelige», og viser til utgiftsøkninger i Sverige.

«En individuell rettighetsfesting vil føre til at flere brukere velger BPA framfor tradisjonelle omsorgstjenester. En slik utvikling vil over tid gi økt personellbehov og økte kostnader for det offentlige.»

Ordlyden minner sterkt om helsedepartementets argumentasjon mot rettighetsfesting.

- Villeder sine egne FrPs Jon Gåsvatn påpeker at Stortingets utredningsavdeling nylig har konkludert at rettighetsfesting av BPA ikke behøver å koste spesielt mer enn når kommunen tjener brukeren.

- Helseministeren villeder sine egne når departementet skjeler til den svenske modellen. En slik milliardøkning er ikke aktuelt i det hele tatt i Norge. Det mener jeg rapporten slår fast.

- For oss i FrP handler dette om at også funksjonshemmede har rett til et verdig liv. Når det heller ikke koster noe særlig, så skulle det bare mangle, sier Gåsvatn.

KrF: - En menneskerett - Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil ikke bare overkjøre Aps stortingsgruppe, hun vil overkjøre og knuse funksjonshemmedes drømmer om at deres menneskerett skal oppfylles. Jeg oppfordrer henne til å snu i saken, og bli en historisk helseminister, sier KrFs Laila Dåvøy.

Også hun hevder helsedepartementet opererer med kostnadstall som er totalt feilaktige.

- Likestillingsaspektet i dette er veldig viktig. Det handler rett og slett om mest mulig egenbestemmelse i eget liv. Kommunen eier ikke oss, vi eier kommunen, sier SVs Karin Andersen.

-Likestillings-test - Er saken en test på om regjeringen stiller opp for de svakeste?

- Den er en test på om vi skjønner prinsippet om mest mulig likestilling, sier SV-politikeren.

- Den handler om å sikre at folk skal få være et myndig menneske i eget liv, og kan leve mest mulig velorganisert. Jeg vil gjerne på do når jeg selv bestemmer det. Det tror jeg de fleste vil.

Strid med Ap-gruppa Ifølge VG i dag har helseminister Strøm-Erichsen i flere måneder har vært i strid med Asp stortingsgruppe om rettighetsfesting.

- Ap-statsråden har lurt Ap-gruppa:  Bent Høie (H).
Foto: Lise Åserud / Scanpix
- Ap-statsråden har lurt Ap-gruppa: Bent Høie (H). Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Gruppa har bedt om en kostnadsvurdering av rettighetsfestning i Norge, men dette har ikke statsråden kommet med. Overfor Dagbladet svarte hun for få dager siden svært rundt, på spørsmål om hun og Stoltenberg frykter at rettighetsfesting vil koste milliarder:

- Det er en diskusjon hvor mye det koster ekstra å bruke BPA. Sverige har en ordning som er omfattende og kostnadskrevende. Men det finnes mange ordninger i Norge som er mindre kostnadskrevende. Å utvide ordningen har budsjettsmessige konsekvenser. Vi har gått  noe inn i disse tallene, sier Strøm-Erichsen, og viser til en ny rapport fra Østlandsforskning.

- Der går det fram at man bruker mer penger på en bruker som får BPA Men kan også være fordi tilbudet blir bedre. Kanskje fordi brukeren ikke fikk et godt nok tilbud tidligere. Derfor er det ikke sikkert at BPA alene er grunnen til utgiftsøkningen, sier Ap-statsråden. 

- Er det viktig for deg at kommunene selv bestemmer om det skal tildeles BPA?

- Det er kommunene som har ansvar for omsorg til oss alle. Tilbudene bør utformes ut fra de enkeltes ønsker og kommunens vurderinger.

 - Er det riktig at du setter foten ned for rettighetsfesting av BPA?

- Det som er rett er at vi i to regjeringserklæringer, i 2005 og 2009, har sagt vi skal utvide tilbudet. Og det gjør vi. Fra 2005 til 2009 har nesten 40 prosent flere fått BPA. Det er en veldig gledelig utvikling. Vi vil jobbe videre for at enda flere skal få tilbudet, sier Strøm-Erichsen.

- Har ikke lovet rettighetsfesting Hun viser til at de rødgrønnes Soria Moria 2-erklæring ikke sier noe om rettighetsfesting av BPA.  

- Du mener det går fint an å utvide BPA uten å rettighetsfeste det?

- Helseministeren villeder:  Jon Jæger Gåsvatn (FrP).
( Frp ), Østfold. 
Foto: Knut Falch/ SCANPIX
- Helseministeren villeder: Jon Jæger Gåsvatn (FrP). ( Frp ), Østfold. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

- Det er ingen motsetning. Men hvordan vi ivaretar dette i lovverket, kommer når vi legger frem den nye loven i vår.

På spørsmål om det er dyp splid i Ap om spørsmålet, sier hun:

- Vi er et stort parti med mange meninger. Det er mange ulike meninger om mange temaer, selvfølgelig, og BPA er et spørsmål som engasjerer mange, også meg.

Dagbladet har foreløpig ikke fått noen kommentar fra helseminister Strøm-Erichsen fra dagens anklager om at hun og departementet har lurt, villedet og feilinformert Aps stortingsgruppe.

- Starsråden knuser drømmer: Lailia Dåvøy (KrF)

Foto:Mette Møller/Dagbladet
- Starsråden knuser drømmer: Lailia Dåvøy (KrF) Foto:Mette Møller/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media