Helseministeren krever forklaring

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) vil ha full rapport fra fylkeslegen i Buskerud etter at Buskerud sentralsykehus to ganger i helgen ble lammet av strømbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fylkeslegen i Buskerud er i løpende kontakt med sykehuset, og jeg vil ha full rapport om den konkrete situasjonen ved sykehuset, sier Høybråten.

Statsråden legger videre til at norske sykehus generelt er godt i gang med å forberede overgangen til år 2000, og at sykehusene i den forbindelse skal ha en full gjennomgang av beredskapen også i forhold til strømstans.

- I tillegg skal sykehusene ha en skriftlig beredskapsplan med tanke på strømstans klar til 1. oktober, sier Høybråten.

Fylkeslegen i Buskerud, Håkon Toft, ba mandag om en rapport om hvordan de ansatte taklet arbeidsforholdene under strømstansene.

- Det er alarmerende at et stort sykehus opplever to strømbrudd i løpet av et døgn. Særlig er det alarmerende for dem som har ansvar for driften. Om det i tillegg er alvorlig for flere, vil jeg avklare i kontakten med sykehuset, sier Toft.

To ganger

Sykehuset mistet lørdag strømmen i nesten to timer - trolig på grunn av en vannlekkasje i et høyspentrom. Drammen Energinett arbeidet med å utbedre skadene da det i går kveld eksploderte i fyrrommet - og strømmen gikk igjen.

Mannen som arbeidet der fikk alvorlige brannskader i ansiktet og på armene. Han ble natt til mandag operert og tilstanden var mandag morgen stabil.

Eksplosjonen i går førte til at Buskerud sentralsykehus var uten strøm i 11 minutter. Brannvesenet kom raskt til stedet, og forsynte sykehuset med nødstrøm ved hjelp av de samme bærbare aggregatene som ble skaffet til veie lørdag.

Beklager

Sykehusdirektør Marit Lund Hamkoll opplyste til NTB at sykehusdriften gikk som normalt igjen fra klokken 23 søndag kveld. Hun beklager sterkt at en av de ansatte ved Drammen Energinett ble skadd i eksplosjonen.

- Vi skal gå i gang med å klarlegge hva som har skjedd så raskt som mulig, sier hun.

Sykehusdirektøren ser svært alvorlig på det som skjedde, og situasjonen var en stund dramatisk for noen av pasientene lørdag da strømmen forsvant midt under en operasjon.

Tre barn lå i kuvøser og fire personer i respiratorer. Personalet klarte å gjennomføre operasjonen som var påbegynt, men måtte avvise tre nye pasienter som ble sendt til Oslo.(NTB)