Helseministeren krever svar i ambulansesaken

Full granskning, ambulansepersonell tatt ut av tjeneste. – Maks en av 110.000 slike saker i året, sier direktør på Ullevål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du tips eller informasjon i saken? Tips oss, MMS/SMS til 2400, eller ring 24 00 00 00

(Dagbladet.no): Ullevål universitetssykehus  har satt i gang full granskning etter at to medisinsk kyndige ambulansesjåfører lot en alvorlig skadd mann bli liggende i Sofienbergparken i går ettermiddag. Den 37 år gamle familiefaren er operert på Ullevål for hjerneblødning og ligger i respirator.

- Vi vet ikke hvordan det går med han. Kona ringte meg fra sykehus ved 21-tiden. Hun var helt fortvilet og sa at hun ikke orket å snakke, sier familiens talsmann Jon Christian Foss til Dagbladet.no.

Nå løftes saken opp på høyeste politiske nivå.

- Slik jeg kjenner saken fra media er dette helt uakseptabelt, sier helseminister Sylvia Brustad til TV 2 i kveld.

Hun sier hun er glad for at Ullevaal Universitetssykehus har satt i gang en intern granskning. Hun har bedt om en rapport fra Helse Sørøst.

- Om du er hvit eller har en annen hudfarge, om du er kvinne eller mann, gammel eller ung, så skal du få samme behandling, sier Brustad.

- Skal forsøke å vekke ham i kveld

FORLOT PARKEN UTEN BLODIG OG SKADD MANN: Ali (37) ble slått ned og skadd i Sofienbergparken i Oslo i går. Ambulansepersonellet nektet å ta med mannen. Foto: Caroline Drefvelin
FORLOT PARKEN UTEN BLODIG OG SKADD MANN: Ali (37) ble slått ned og skadd i Sofienbergparken i Oslo i går. Ambulansepersonellet nektet å ta med mannen. Foto: Caroline Drefvelin Vis mer

Kona Kohinoor Nordberg har vært på sykehuset hele tiden. Hun fikk først vite at ville bli vekket klokka 14 i dag, men det er utsatt.

- De skal forsøke å vekke han i kveld, men legene har ikke gitt noen antydning om hvordan det vil gå, sier  Jon Christian Foss til Dagbladet.no.

Han er manager for artisten Kohinoor. Han har fått jevnlige rapporter fra Kohinoor selv eller  via  hennes far Nils Nordberg.

I dag har sykehuset og politiet satt i gang full etterforskning av hva som skjedde etter at AMK-sentralen fikk en anmodning klokka 17.07 i går om å komme til Sofienbergparken, der en mann lå skadd etter at han var slått ned.

Politiet kom også til stedet, men både de to mennene i ambulansen og politiet dro fra stedet uten å ta med seg den skadde mannen. Flere sjokkerte vitner har fortalt at ambulansepersonalet kalte den skadde mannen «en jævla gris» fordi han hadde tisset på seg.

- Vi har allerede varslet fylkeslegen i Oslo og Akershus om at det vil komme en såkalt klagesak når vi er ferdige med den interne etterforskningen. Det skjer maksimum en gang i året at vi gir et slikt forhåndsvarsel til fylkeslegen. Dette er andre gang det skjer de tre årene jeg har jobbet her.

- Vi har 110 000 ambulanseoppdrag i året, og de aller, aller fleste går uten problemer. Dette er en spesiell sak, uten at jeg på nåværende tidspunkt vil eller kan si noe om hva som skjedde, sier divisjonsdirektør Arild Østergaard ved Ullevål universitetssykehus til Dagbladet.no. Ambulansetjenesten på Ullevål sorterer under Østergaard.

De to ambulansesjåførene er ikke suspendert. De arbeidet ikke ordinær turnustjeneste med ambulansen i dag.

Helseministeren krever svar i ambulansesaken

- De får fri fra ordinær ambulansetjeneste til den interne etterforskningen er gjort her. Det vil ta maksimum to uker, sier Østergaard.

Beklager sterkt

- Vi beklager sterkt den opplevelsen folk har hatt av hvordan vi håndterte situasjonen. Vi etterforsker to sider av denne saken: den medisinske håndteringen av pasienten og alle påstandene og utsagnene om oppførselen til ambulansepersonellet. Vi har fått vite at også politiet etterforsker episoden av skaden som en voldssak, sier Østergaard.

Ledelsen for ambulansetjenesten har pratet grundig med tre av vitnene som har meldt seg etter oppfordring fra sykehuset. Også de to ambulansesjåførene har forklart seg om hva som skjedde, og sykehuset er i ferd med å skrive av lydloggen mellom ambulansen og AMK-sentralen.

Loggen viser at ambulansen kom til Sofienbergparken seks minutter etter 113-telefonen til AMK klokka 17.07.

Da var politiet allerede på plass.

Den 37 år gamle mannen og Kohinoor var på tur i parken sammen med deres sju måneder gamle baby. Han ble slått ned da han ba noen fotballspillende parkgjester dempe seg av hensyn  til sikkerheten til babyen og andre småbarn i parken.

- Står oppreist, dør ikke

Une Aina Bastholm var ett av øyenvitnene i går. Han så ikke hva som skjedde da 37-åringen ble skadd, men hun sto tett ved da politiet og ambulansen var på stedet.

- Han hadde åpenbart falt med hodet i asfalten.  Han lå nede, ropte og skrek i panikk eller smerte og ble holdt fast av venner da politiet kom. Han fikk hjelp til å reise seg først etter at ambulansen var kommet. Han greide ikke å stå av seg selv.

- Mannen hadde blod i hodet og så hele tiden forferdelig skadd ut. Han tisset først i buksa før han prøvde å ta kontroll over urineringen isteden for å tisse videre i buksa. Han skvettet muligens på hjulet på ambulansen.

- De nærmeste protesterte da ambulansepersonalet gjorde det klart at de ikke ville ta mannen med seg. Da svarte den ene av sjåførene: Når du pisser på bilen, har du brukt opp sjansen din.

En av de nærmeste minnet sjåførene om at det var ders oppgave å ta hånd om skadde folk som ikke kan hjelp seg selv.

-Da var svaret: han står oppreist, så han dør ikke.

-Dette er en forferdelig tragisk sak. Jeg håpper først og fremst at det går bra med mannen og at  alle detaljer om hva som skjedde blir oppklart, sier øyenvitne Une Aina Bastholm til dagbladet.no.

TAXI: Løsningen ble en taxi til legevakten.